• Zaštita životne sredine
  • 02.06.2017. 18:00

Kako da smanjite zagađivanje zemljišta?

Neprikladne poljoprivredne aktivnosti jedan su od uzroka zagađivanja zemljišta. Posledice su loš kvalitet zemljišta, manjak minerala, a pogoršava se i biološki balans organizama u zemljištu. Zagađenost se smanjuje eliminisanjem zagađivača ili zamenom za opcije koje nisu toksične.

Foto: Darmin Hadžić
  • 4.760
  • 75
  • 0

Neprikladne poljopoprivredne aktivnosti jedan su od uzroka zagađivanja zemljišta. Tu su i urbanizacija, otpad, odnosno čvrsti, tečni i zagađivači u stanju gasa.

Posledice su loš kvalitet zemljišta, manjak minerala, a pogoršava se i biološki balans organizama u zemljištu.

Četiri načina zaštite okoline

Zagađenost se smanjuje eliminisanjem zagađivača ili zamenom za opcije koje nisu toksične. Tako bi prvenstveno trebalo da pesticide i hemijsko đubrivo zamenimo preparatima na bazi biljaka i kompostom (na fotografiji).

Važno je i da se čvrst otpad ne odlaže na zemlju, jer to povećava nivo opasnih materija u zemljištu, kao i nivo toksičnosti. On može da utiče i na promenjena hemijska i biološka svojstva zemlje. Kiselo - bazna neutralizacija otpada, koju bi trebalo da vrše nadležni pre odlaganja na deponiju, može da reši problem.

Pošumljavanje, osim što štiti zemljište od erozije i poplava, poboljšava njegovu plodnost i povećava biodiverzitet. Ova vegetacija zemlju vezuje, a ona ostaje zdrava.

Četvrti način je svakako reciklaža, jer na taj način iskorištavamo korisno otpad, koji bismo inače bacili.

Foto: Darmin Hadžić


Izvori

National Geographic Srbija


Tagovi

Reciklaža Kompost Pošumljavanje Zagaživanje zemljšta


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.