Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuske oraha
  • 25.01.2023. 18:00

Kako iskoristiti ljuske oraha? Za tečno đubrivo, drenažni sloj i malč

Biljke mogu da imaju veliku korist od njih, čak se može pripremiti tečno đubrivo za rasad.

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 834
  • 48
  • 0

Ljuske oraha najčešće predstavljaju otpad koji u najboljem slučaju završi u na kraju bašte. Međutim, zahvljajujući svojim karakteristikama, mogu imati izuzetnu ulogu u poljoprivredi i uzgajanju biljaka. Veliku primenu ima tečno đubrivo koje se pokazalo odlično u proizvodnji presadnica, posebno za paradajz, papriku i krastavce.

Sadržaj celuloze u ljusci se kreće oko 60 odsto, manje su količine masti, proteina, a pepela ima do dva odsto. Posebna pogodnost je što ima hranljive materije koje se lako spiraju i biljke ih usvajaju. Bogate su aminokiselinama, organskim kiselinama, vitaminima, taninima, mineralima. Ove materije deluju kao biljni stimulansi, podstiču rast, deluju kao fungicidi, pomažu u zaceljivanju oštećenja i rana.

Ipak, treba obratiti pažnju na sadržaj tanina, juglona i sličnih materija koje mogu inhibirati rast biljaka. Najviše ih ima u listovima i kori, dok je u ljuskama njihova zastupljenost mnogo manja.

Tečno đubrivo za uzgajanje rasada

Kako bi dobili snažan i zdrav rasad priprema se đubrivo čija je priprema jednostavna. Sakupite ljuske od 20 plodova i prelijte sa litrom vode. To kuvamo 20 minuta u poklopljenoj posudi. Pustite da se ohladi, zatim procedite, razblažite sa vodom u odnosu 1:2 i zalijte mlade biljke. Ovim đubrivom se mogu zalivati i sobne biljke.

Korist za baštu i voćnjak

Za sobne biljke ih takođe možete koristiti kao drenažni sloj koji stavljamo na dno saksije. To će obezbediti bolje oticanje vode, sprečiti stagnaciju vlage i pojavu truležnih oboljenja. Sloj treba biti debeo od dva do pet centimetra za veće posude i korita. Kada se koristi za drenažu povišenih gredica, pomešate ih sa granjem i kartonom.

Malčiranje ljuskama oraha sprečava rast korova i održava vlažnost zemljišta. Mogu se koristiti i za prekrivanje staza u bašti. Kako bi do izražaja došlo njihovo pozitivno delovanje, neophodno ih je usitniti na komade veličine pola centimetra. Sloj mača treba da ima debljinu od tri do četiri centimetra. U ovakvom obliku se može dodati i u kompostnu masu. Za malčiranje voćaka veličina komada mora biti veća.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Tagovi

Orah Ljuske oraha Tečno đubrivo Malčiranje Drenažni sloj Sobne biljke Orašar Čišćenje oraha


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!