Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma glista
  • 02.02.2016. 16:00

Kako izgraditi farmu glista?

Tamni kompost je bogatiji od običnog zemljišta jer sadrži pet puta više azota, fosfora i kalijuma. To super zemljište nastaje kao rezultat probavnog procesa kišnih glista.

Foto: ScrappinStacy/bigstock.com
  • 887
  • 97
  • 0

Tamni kompost je bogatiji od običnog zemljišta jer sadrži pet puta više azota, fosfora i kalijuma. To super zemljište nastaje kao rezultat probavnog procesa kišnih glista, piše portal Modern Farmer.

Kompost povećava i produktivnost useva što je dugoročno neprocenljivo. Ovo crno zlato, kako ga često zovu, spasava mnoge farme i poljoprivrednike od propadanja. Ono unapređuje strukturu zemljišta, povećava prinose, ali poboljšava čak i ukus voća i povrća, te omogućava da prirodnim putem dostignu plodnost. Sve to je moguće uraditi na starinski način, bez pesticida i uz pomoć miliona radnika - crvenih glista latinskog naziva Eisenia fetida.

Za kompostište vam ne treba veliki prostor

Za proizvodnju ovakvog komposta prostor nije važan jer se kompostište može smestiti i u mali gradski prostor. Džek Čembers iz Okruga Sonoma u Kaliforniji, mesečno proizvede 15.875 kilograma tamnog komposta na svojoj farmi glista. Tim poslom počeo je da se bavi 1992. godine kada je kupio pola hektara zemlje i od tada je tamo preusmerio 1,8 miliona tona poljoprivrednog otpada reciklirajući ga i prodajući gliste za kućne kompostere.

Sve počinje od đubriva s obližnjih mlečnih farmi što Čembers naziva pretkompostnom fazom. Otpad se isporučuje na farmu gde se kompostira pod visokim temperaturama koje ubijaju seme korova i patogena. Gliste se hrane malo ohlađenim kompostom, da se ne bi skuvale, dva puta nedeljno.

Šta je potrebno za farmu glista?

Čembers procenjuje da između 10 i 12 miliona glista svakodnevno radi na njegovoj farmi. Kada one završe svoj posao, odseče se komad donjeg dela komposta. S vremena na vreme, gliste se odvajaju i za prodaju. Njegove gliste kupuju visokokvalitetne vinarije, ali i slavne osobe poput Opre Vinfri. A premda ne možete da dođete do Čembersovih glista, možete napraviti sopstvenu crvljivu farmu i to u samo nekoliko koraka, bez obzira na to da li živite u gradu ili na selu.

Za to su vam potrebne:

  • Gliste: Eisenia fetida, najčešći tip glista koje se koriste za kompostiranje. Ove gliste se prodaju i u mnogim baštenskim centrima. Za početak vam ne treba mnogo, dovoljno je kućno smeće. Razmnožavaju se kao lude, a svoj broj regulišu na osnovu dostupne hrane koju imaju za preradu.
  • Dve plastične kante: Mi smo iskoristili 18 plastičnih posuda za skladištenje s rupicama na poklopcu. Kutija koju koristite treba da bude duboka barem 2,5 centimetra i neprozirna jer gliste vole mrak.
  • Bušilica
  • Mala saksija ili cigle
  • Nekoliko starih novina i otpad od kućne hrane

Kako do svog crnog zlata?

  1. Olovkom označite niz rupica na sve četiri strane pri vrhu plastične kante. Označite oko 20 rupica na dnu kante. Drugu kantu ostavite čitavu. Uzmite potom jedan od poklopaca i obeležite na njemu dovoljno rupa da bi u kanti mogao da struji vazduh.
  2. Izbušite rupe. Za poklopac i rupice sa strane koristi se burgija prečnika 2,38 milimetara. Za rupice na vrhu, upotrebljava se nešto veća, ona od 4,76 milimetara.
  3. Složite svoje otpatke. Stavite ciglu ili saksiju koju ćete okrenuti naopako na dno neizbušene kante. Izbušenu kantu stavite unutar čitave, na ciglu ili saksiju. To će omogućiti da se gornji slojevi smeća cede u donji deo.
  4. Pripremite krevet. Iseckajte novine i pokidajte karton, a dobro će doći i nekoliko suvih listova. Izbegavajte sve što je sjajno i u bojama kao i lišće s puno jakih mirisa i isparljivih ulja. Jednom kada je podloga na svom mestu, treba je navlažiti tako da ima čvrstinu mokrog sunđera.
  5. Dodajte ostatke hrane. Mrvice sa stola su najbolje. Nemojte dodavati nikakva ulja ili životinjske proizvode poput kostiju, mesa ili masti, ili bilo kakvog mlečnog proizvoda poput maslaca ili jogurta. Citrusi su u redu, ali u umerenim količinama. Plava plesan koja se prirodno javlja na kori citrusa dobra je za kompost i ispunjava masu korisnim materijama koje će pomoći glistama prilikom njihovog posla. Ključ je u raznovrsnosti.
  6. Dodajte gliste. Kada ste u kanti sve napravili, zakopajte u nju mrvice hrane i pustite gliste. One će prirodno otići u mračni deo i zakopati se. Bez brige, one obično ne mogu da izađu iz kante i pobegnu. Uostalom, one to ne žele, kao ni Vi.
  7. Ugurajte ih unutra. Da biste sprečili zarazu vinskom mušicom i glistama beguncima, uzmite nekoliko listova novina i položite ih na vrh njihove postelje. Potom uzmite nekoliko vlažnih listova i srolajte ih. Uvucite ih oko uglova da bi sve ostalo na svom mestu, a gliste zaštićene.
  8. Pustite ih da rade. Ne očekujte mnogo u prvih nekoliko nedelja. I one su istraumirane novim domom. Međutim, kada se pokrenu, mogu dnevno da pojedu onoliko koliko su i same teške. Ako ste ih ubacili previše ili premalo, dodajte različite ostatke hrane da bi i manje gliste imale šta da jedu. Potrebno ih je hraniti na svakih nekoliko dana ili što je češći slučaj, jednom na svake dve sedmice. Morate pri tome obratiti pažnju na to da hrana koju menjate nestaje. Videćete da se neke namirnice, poput svežeg voća, brzo razgrađuju, dok su druge, poput kupusa, stalno tu. Da biste izbegli neprijatne mirise, zakopajte hranu ispod postelje koju ste napravili i menjajte položaj hrane u kutiji.
  9. Pokupite svoj kompost. Kada jednom gliste završe svoj posao, primetićete kompost u kanti. On je tamno smeđe boje i izgleda poput ostatka kafe. Da biste ga uzeli, bez korišćenja savremenih mašina, namamite gliste na drugo područje kante svežom hranom. Za nekoliko dana većina glista radiće na novom mestu, tako da ćete moći pažljivo da izvučete gotovi kompost. Nije problem ako pri tome izvučete i nekoliko glista, ali pazite da većina ipak ostane u kanti da bi nastavile da rade. Takođe, možete odvojiti gornju ladicu i izliti sok koji se skuplja na dnu. On može da se iskoristi kao visokoenergetski napitak za biljke. Razredite ga ili provetrite, a potom njim nahranite svoje biljke i zahvalite svojim radnicima na tome.

Foto: ScrappinStacy/bigstock.com


Tagovi

Gliste Kompostiranje Kompost Vrtni centar Eisenia fetida Smeće Citrusi Farma glista Kompostište Poljoprivredni otpad


Autorka

Ivana Barišić

Više [+]

Pre nego što je upisala studije prava, Ivana je počela da se bavi novinarstvom, pa je u ovom poslu i ostala. Pisala je za nekoliko dnevnih listova, a ima iskustva i sa televizijskim novinarstvom. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija.:)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Najslađi mural čuvar vojvođanske tradicije

Na ovo slatko iznenađenje 🙂 ćete naići u Sremskim Karlovcima, na putu ka Magarčevom bregu, vidikovcu sa kog puca pogled na Karlovce i Dunav. Na zidu dugačkom preko 10 me...

Više [+]