Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borba protiv insekata
  • 20.03.2019. 18:00

Kako neven pomaže u borbi protiv štetočina paradajza

Neven se već dugo vremena sadi pored biljaka pardajza i to ne samo zbog svojih lepih cvetova. Pored svog atraktivnog izgleda, njegovo delovanje kao repelenta, daleko je bolje rešenje od upotrebe hemijskih preparata, koji ubijaju kako štetne tako i korisne insekte.

Foto: Bigstockphoto Ouddy/Danijela Plavšić
  • 2.606
  • 367
  • 0

Ovaj cvet, koji pripada porodici tratinčica, uobičajen je komšija paradajzu u plodoredu. Iz velikog iskustva poljoprivrednika, za neven se smatra da luči određene supstance koje pomažu paradajzu da izbegne štetočine. Kako navodi Modernfarmer, najnovija istraživanja na tu temu pokazala su da ovo iskustvo  poljoprivrednih proizvođača nije bez osnova.

Neven ubija bele mušice

Istraživači sa Univerziteta  u Njukaslu (Newcastle) testirali su biljke nevena da bi videli koje se to gasovite materije oslobađaju. Najznačajnije među njima je limonen, koji je i glavna komponenta u ulju kore citrusa.

Značaj eko-koridora u organskoj proizvodnji

U nekoliko ogleda koji su rađeni u staklenicima, otkrili su da su posude sa nevenom zapravo oterale bele mušice, male insekte koji se obično nalaze na donjoj strani listova biljaka. Ove mušice značajne su štetočine koje napadaju voće, povrće, ali i ukrasno bilje. Međutim, kada je  neven u blizini ovih biljaka, brojnost štetnih insekata vidno se smanjuje.

Efikasan i protiv odraslih insekata

Ono što bi moglo da predstavlja izazov u svemu ovome jeste činjenica da neven deluje samo u okviru preventivnih mera i u početnim fazama. Ovo konkretno znači da ukoliko imate problem kada se već pojavi odrastao insekt, u fazi leptira, neven ne može puno da pomogne.

Istraživači su odgovorili i na ovaj izazov tako što su napravili i limonen dozator. Ovo pomalo liči na osveživač vazduha koji deluje na bazi citrusnog limonena.

Napravite svoj dozator protiv insekata

Ogled je pokazao da ovaj dozator ima mnogo veću sposobnost da smanji brojnost belih mušica, koje su sada već u fazi leptira. U ovoj fazi, štetočine jačaju i razvijaju se, međutim dejstvo limonena dalo je zavidne rezultate.

Ko su dobre, a ko loše komšije paradajzu?

I nauka preporučuje neven

Istraživači napominju da je sadnja nevena uz biljke paradajza zapravo dobra ideja. Preporuka je svakako da ukoliko ste u mogućnostri da posadite ovaj cvet. Pored svog atraktivnog izgleda, njegovo delovanje kao repelenta, daleko je bolje rešenje od upotrebe hemijskih preparata, koji ubijaju kako štetne tako i korisne insekte.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Sadnja nevena Repelenti Uzgoj paradajza Eko proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.