Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vuna u poljoprivredi
  • 02.03.2023. 07:30

Kako ovčju vunu koristiti kao đubrivo i malč?

Bogata je biljnim hranivima, akumulira vlagu, prozračuje zemljište. Odlične rezultate daje u povrtarstvu i ratarstvu.

Foto: Depositphoto/fadhli.adnan19@gmail.com
  • 987
  • 167
  • 0

Za mnoge uzgajivače ovaca je frustrirajuće što ne postoji potražnja za vunom ili je mala. Ipak, radi se o visoko kvalitetnom proizvodu koji osim prerade u tekstilnoj industriji može da se koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji.

Od davnina su stočari nekvalitetnu i suvišnu vunu zakopavali, a nakon nekog vremena primetili da biljke na tom mestu bolje rastu. Razlog tome je što je bogata azotom, fosforom, kalijumom i što odlično akumulira vlagu, 2,5 puta više u odnosu na svoju težinu.

Najjednostavnije je malčirati 

Od jedne ovce dobije se oko 30 kg vune, što može biti velika količina kada se ima u vidu broj ovaca. Najjednostavniji način upotrebe je malčiranje. Nema čišćenja, pranja i prerade, što smanjuje troškove. Može da se odmah koristi za prekrivanje površina gde se uzgajaju poljoprivredne kulture. Prilikom malčiranja pokriva se površina pripremljene gredice. Ne sme biti u kontaktu s biljkama, jer će zbog akumulirane vlage podstaknuti razvoj truleži. Ona sprečava rast korova, umanjuje efekat suše, smanjuje količinu vode potrebne za zalivanje, poboljšava strukturu površinskog sloja zemljišta i sprečava nastanak pokorice.

Prednosti ovakvog malča su i što zemljište obogaćuje hranljivim materijama, a sprečava oscilacije temperature jer deluje kao termoizolator. Za neke vrste divljih životinja deluje kao repelent. Danas čak postoje vunena platna kojima se prekrivaju gredice i koja se posle mogu zaorati.

Sprečava i rast korova (Foto: Facebook/Parry Bay Sheep Farm)

Prednosti đubriva

Sirova vuna je odlična i kao đubrivo, jer sadrži brojne minerale i korisne materije. Najveći je sadržaj karbona, 50 odsto, zatim azota oko 16 odsto, sumpora četiri odsto, a zatim fosfora, kalijuma, magnezijuma. Problem je što njen sastav pokazuje odstupanja pod uticajem starosti životinje, pola, zdravstvenog stanja, smeštaja, ishrane. Zbog odložene i postepene mineralizacije pogodna je za vrste koje imaju dužu vegetaciju.

Kojih je šest koraka do plodnog zemljišta?

Poslednjih godina vuna se i peletira. Granulama je potrebno više vremena za razgradnju u odnosu na druga peletirana đubriva i stajnjak. Zato ishranjuje biljke kroz duži vremenski period jer postepeno otpušta hraniva. To je posebno izraženo kod azota. Kako granule bubre zbog akumuliranja vode, dolazi do stvaranja prozračnijeg zemljišta. Na primenu odlično reaguje korenasto povrće, ali i paradajz, dinja, bundeva, krastavci, cveće, balkonsko i sobno bilje.

Za jednu biljku paradajza u sezoni je potrebno 100 gr ovog peleta. Izuzetni rezultati su postignuti setvom pšenice na površinama gde je istovremeno primenjena ova vrsta đubriva. 


Tagovi

Vuna Malč od vune Đubrivo od vune Peletirana vuna Potražnja Ovčja vuna


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.