• Organsko voćarstvo
  • 04.10.2018. 14:30

Kako prihraniti jabuke u organskoj proizvodnji

Prilikom zasnivanja zasada jabuke u organskoj proizvodnji, neophodno je odabrati teren sa što kvalitetnijim zemljištem.

Foto: Bigstock / aucklander
  • 2.129
  • 139
  • 0

Sadržaj organske materije u zemljištu ključni je preduslov organske proizvodnje. Ona predstavlja najvažniji izvor hranljivih materija za biljke. Zbog toga je, prilikom zasnivanja zasada jabuke, neophodno odabrati teren sa što kvalitetnijim zemljištem. Naravno, taj sadržaj se može povećati, primenom stajskog i zelenišnog đubriva i gajenjem leguminoza.

Upotreba organskih đubriva

U organskoj proizvodnji upotreba lakorastvorljivih đubriva nije dozvoljena. Zbog toga se đubrenje obavlja organskim đubrivima, najčešće stajnjakom i mineralnim PK đubrivima. "Kada je u pitanju organska proizvodnja, veći je problem đubrenje tokom plodonošenja. Razlog tome je što u organskim đubrivima količina hraniva nije precizno dozirana kao u veštačkim đubrivima i hraniva se oslobađaju krozl duži vremenski period", napominje dipl.ing. Nemanja Konstantinović.

N min metoda za racionalnu primenu azota

Nedostatak azota čest je problem u organskoj proizvodnji jabuke, jer se lako ispira. Kao metoda koju bi trebalo koristiti u đubrenju jabučnjaka azotnim đubrivima je N-min metoda. "Ova metoda omogućava racionalnu primenu azotnih đubriva, čime se izbegava opasnost od upotrebe previsokih doza azota. Osnovni princip ove metode je da se đubri na osnovu stvarnih potreba voćaka za azotom, čime se postiže dobar kvalitet plodova i ne dolazi do zagađenja agroekosistema", objašnjava Konstantinović. Dodaje da biološka fiksacija azota od strane gajenih leguminoza u voćnjaku može biti važan izvor azota u ishrani jabuke.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime.... Pročitaj više »

Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Jabuka Voćnjak Đubrenje N min metoda Azot Nemanja Konstantinović


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi