Smrdibube ugrožavaju useve i utiču na smanjenje prinosa, poljoprivrednici u tim momentima, kupuju razne otrovne preparate kako bi ih uništili, ali nepravilnom upotrebom pesticida zagađuju i biljke. Postoji jednostavno, a ekološko rešenje u suzbijanju.
Tokom cele godine, a naročito sada u hladnim jesenjim danima kako u selu tako i u gradu suočavamo se s problemom zvanim smrdibuba. Mnogi se žale na najezdu ovih tvrdokrilih smeđih i zelenih insekata, mada kako saznajemo pojavili su se i mali crni takozvani smrdljivi martini. Ova štetočina hrani se biljnim sokovima, a najveće štete pravi na paradajzu, grožđu, krušci, kupusu, malinama, lešniku...
Ove bube ne podnose hladnoću i zato se u jesen kriju i traže sklonište negde gde je toplo kako bi prezimele.
Kako smrdibube ugrožavaju useve i utiču na smanjenje prinosa, poljoprivrednici u tim momentima, kupuju razne otrovne preparate kako bi ih uništili, ali nepravilnom upotrebom pesticida zagađuju i biljke.
Ipak, postoje i prirodna sredstva upotrebe sa ciljem njihovog suzbijanja. Jedan recept za koji mnogo njih ne zna, odličan je u rasterivanja ovih buba. Ovim preparatom ni jednog smrdljivog martina nećete ubiti, ali ćete zato uspeti da ih se otarasite sa voća odnosno povrća.
Vrlo se jednostavno pravi i veoma je jeftin, a pri tome ne šteti ni biljkama, ni zemljištu, a ni bubama, pa čak ni ljudima.
"Za jedan rođendan dobila sam knjigu "Neobična upotreba običnih stvari", koju je pisalo više autora, a koju je izdala Omladinska knjiga. Knjiga se pokazala kao vrlo korisna, i pošto imam vikendicu u Sremu i tamo gajim povrće za lične potrebe, primetila sam da mi smdribube je iz godine u godinu sve više uništavaju rod. Listajući knjigu došla sam do recepta da se najbolje uništavaju praškom za pecivom i vodom. Napravila sam tu smesu, i poprskala povrtnjak. I zaista smrdljivi martini mi više nisu napadali paradajz i papriku, kao ni krastavce", kaže Novosađanka Marija Blažić za Agroklub.
Takođe, naša sagovornica otkriva da ovim preparatom uspešno suzbija i maslačak, koji joj smeta u pukotinama oko kuće, a recept je pronašla u istoimenoj knjizi.
Ono što vam treba da bi se otarasili smdrljivih martina jeste:
Ukoliko koristite litarsku flašicu, trebalo bi da sipate jednu do dve kesice praška za pecivo, a u zavisnosi od veličine flašice sami procenite koliko vam je dovoljno. Sipajte vodu do pola, zatim naspite prašak za pecivo i kad "odšušti" odnosno kada se smiri reakcija napunite flašicu do vrha i dobro promućkajte. Nakon toga možete da krenete u prskanje vaše bašte.
Ono što se savetuje jeste da je važno da ne koristite stare prazne flaše od sanitarnih sredstava za čišćenje ili bilo kakvih hemikalija.
Ova mešavima neće ubiti smrdibube, ali će ih ošamutiti i definitivno će ih rasterati.
Za potrebe neke manje bašte ili žardinjera na terasi dovoljno je da ovim prirodnim preparatom prskate jedanput nedeljno. Ukoliko imate veću površinu, možete sipati i u ručni rasprskivač i tretirati do dva puta nedeljno.
"Ovo se zaista dobro pokazalo na zaštiti paradajza, paprike i krastavca. Doduše, posle ovog tretiranja lišće nije baš lepo na oko zbog beličastih tragova, ali to će se skinuti pri prvoj kiši."
Bitno je da u tom periodu ne zalivate lišće već samo koren biljke kako ne bi skinuli prašak za pecivo sa ploda ili lista. Ukoliko se i skine, tretman možete da ponovite jer je jeftin i nije otrovan.
Inače, pojedina istraživanja su pokazala kako prašak za pecivo može da poboljša ukus paradajza.
Tagovi
Autor
Kaprose
pre 4 godine
Порука за поштовану Г-ђу М. Блажић из Новог Сада: Велика штета је да уништавате маслачак јер је она веома лековита биљка, а највеће користи од њеног корена имају дијабетичари. У пролеће када су листови малди од њих пожете правити веома укусну и здраву салату. Срдачан поздрав, Гоца Ј.