Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 20.08.2018. 10:00

Kako se rešiti korova u organskoj proizvodnji?

Suzbijanje korova u organskoj proizvodnji isključuje korišćenje sintetički proizvedenih herbicida. Kontrola korova bazira se najpre na pravilnom izboru parcele i održavanju zemljišta bez semena korova i njihovih organa za vegetativno razmnožavanje. Uništavanje korova bazira se na kombinaciji agrotehničkih i mehaničkih mera, uz angažovanje radnika.

Foto: Flickr / woodleywonderworks
  • 2.132
  • 119
  • 0

Korovske biljke predstavljaju ozbiljan problem u poljoprivrednoj proizvodnji uopšte, a naročito se to primećuje u organskoj. One su konkurencija gajenim biljkama kada je reč o hrani, vodi, svetlosti, prostoru, a kako napominje diplomirani inženjer poljoprivrede Bojana Karapandžić, mogu da budu domaćini štetnim insektima i prouzrokovačima bolesti koji sa njih mogu preći na gajene biljke. Treba reći i to da pojedini korovi ispoljavaju negativnu alelopatiju, odnosno uticaj na osnovu biohemijske interakcije, prema gajenim biljkama.

Pravilan izbor parcele veoma važan

Suzbijanje korova u organskoj proizvodnji isključuje korišćenje sintetički proizvedenih herbicida. Kontrola korova bazira se najpre na pravilnom izboru parcele i održavanju zemljišta bez semena korova i njihovih organa za vegetativno razmnožavanje. Praćenje korovske flore na parcelama i poznavanje biologije korovskih vrsta ključni su za njihovo uspešno suzbijanje.

Održavanjem čistoće broj korova se smanjuje

Uništavanje korova bazira se na kombinaciji agrotehničkihmehaničkih mera, uz angažovanje radnika. Ukupan broj korova, pojava bolesti i štetočina može da se smanji pravilnim plodoredom. Smenom useva menja se i sistem obrade zemljišta za određeni usev, a to sprečava prisustvo i širenje nekih vrsta korova, kao i gomilanje semena ili organa za vegetativno razmnožavanje korovskih biljaka. Pravilan rast i povećanje konkurencije gajenih biljaka u odnosu na korove, omogućava se, takođe, pravilnim đubrenjem. Održavanje čistoće ekonomskog dvorišta, farme, skladišta stočne hrane, objekata za čuvanje poljoprivredne mehanizacije može znatno da spreči širenje korova na poljoprivredne površine. Jedna od mera je i održavanje kanala i međa čestim košenjem.

Organski malč reguliše vlažnost i temperaturu zemljišta

Mehaničkim merama, predsetvenom pripremom, međurednom obradom, odgovarajućim oruđem, korovi se efikasno uništavaju. Prstaste motičice, četke, grabulje ili rala, upotrebljavaju se za suzbijanje korova. Izbor alata zavisi od kulture koja se gaji i načina gajenja. Za malčiranje se koristi slama, livadsko seno, strugotine drveta, fotorazgradive folije, malč papir. Organski malč reguliše vlažnost zemljišta, njegovu temperaturu, otežava rast korova i povećava količinu organske materije u zemljištu. Sendvič sistem u voćarstvu podrazumeva obradu uske traka oko reda, a međuredni prostor se zatravljuje ili se seju biljke za zelenišno đubrivo. One se kose ili tarupiraju, a biljnom masom koja ostaje zemljište se obogaćuje organskom materijom.

U povrtarstvu se korovi ručno suzbijaju

U povrtarstvu se korovi suzbijaju i ručno, okopavanjem ili košenjem pre no što formiraju seme, gajenjem međuuseva, navodnjavanjem pre sadnje da bi se isprovociralo nicanje korova, a potom se obavlja obrada zemlje tako da usev koji sledi dobije prednost za svoj razvoj.

Suzbijanje korova u povrtarskim usevima

Gajenjem međuuseva smanjuje se prisustvo korova i dobija veća iskorišćenost po jedinici površine, veći prinos zbog uzgajanja druge baštenske kulture, ili se izbegne pojava nekih bolesti ili štetočina. Kombinacija tih mera, njihova pravovremena i pravilna primena omogućavaju neometan rast i razvoj gajenih biljaka.


Tagovi

Korovi Organska proizvodnja Bojana Karapandžić Održavanje Izbor alata Malčiranje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.