Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj bubamare
  • 29.05.2024. 07:30

Koji je ovo insekt? Pa bubamara!

Na društvenim mrežama mnogi objavljuju fotografije duguljastih, crno crvenih i crno žutih buba koje ni izbliza ne podsećaju na odraslu bubamaru. A to su njihove larve

Foto: Shutterstock/Robert Schneider
  • 330
  • 105
  • 0

Koja je ovo buba? Je l' mi ona grize kupus? Ovo ne liči na bubamaru. Čija su ovo jajašca? Čime da prskam ovog insekta?

Svake godine ista priča. Na društvenim mrežama mnogi objavljuju fotografije duguljastih, crno crvenih i crno žutih buba koje ni izbliza ne podsećaju na odraslu bubamaru. A tu su i jajašca za koja nismo sigurni - da li su bubamarina ili od smrdljivih martina. Treba li ih zgnječiti ili ne. 

Izgled zbunjuje, pa treba biti oprezan pre nego počnete s uništavanjem ovih korisnih insekata.

Jajašca, larva, lutka, odrasla bubamara (Shutterstock/Kazakov Maksim)

Četiri faze rasta 

Bubamare prolaze kroz četiri glavna stadijuma rasta u svom životnom ciklusu, a oni izgledaju ovako: 

  1. Odrasle bubamare polažu jaja, obično na donju stranu lišća biljaka. Jaja su mala, žuta ili narandžasta, i ovalnog oblika. U roku od nekoliko do nedelju dana, iz jaja se izležu larve.
  2. Larva izgleda sasvim drugačije od odrasle bubamare. Obično su duguljaste, s tamnim telom koje može imati narandžaste, crvene ili bele oznake. Vrlo su aktivne i hrane se velikom količinom lisnih ušiju, pojedu ih stotine dnevno, ali i druge štetne insekte. Ova faza traje oko dve do tri nedelje tokom kojih larva prolazi kroz nekoliko stadijuma presvlačenja. 
  3. Lutka najviše zbunjuje povrtare jer liči na larvu zlatice. Naime, nakon što larva bubamare naraste do svoje maksimalne veličine, pričvršćuje se na biljku i prelazi u fazu lutke. Tokom ovog stadijuma, preobražava se unutar nje, prolazeći kroz značajne promene kako bi postala odrasla bubamara. Ova faza traje oko pet do sedam dana.
  4. Nakon što se metamorfoza završi, odrasla bubamara izlazi iz lutke. U početku, njena krila mogu biti mekana i bleda, ali brzo očvrsnu i dobiju karakteristične boje i tačkice. Tada počinje da se hrani i nakon što se pari, polaže jaja, čime ciklus započinje iznova.

Pratite ih i čuvajte 

Dakle, kada ugledate žuta, ovalna jajašca, nemojte ih zameniti za jajašca krompirove zlatice ili stenice, kao što je smrdljivi martin.

Korisna bubamara: Tokom života pojede oko 6.000 raznih štetočina

Ne uništavajte ni duguljastu, neuglednu larvu kao ni lutku jer će uskoro postati lepa bubamara koja je jedan od najkorisnijih insekata koje možete imati u svojoj bašti.. 


Tagovi

Faze bubamare Faze rasta Jajašce bubamare Duguljasta buba Izgled bubamare


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.