• Kompost od gljiva
  • 06.10.2017. 18:15

Kompost od gljiva za đubrenje zemlje

Kompost od gljiva sastoji se od mešavine slame, đubriva životinjskog porekla i ostataka gljiva nakon berbe.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.203
  • 59
  • 0

U organskoj proizvodnji sve je popularniji kompost od gljiva, odnosno kompost od mešavine slame, đubriva životinjskog porekla (najčešće konjskog, kravljeg ili kokošjeg) i ostataka gljiva nakon berbe. Radi se zapravo o potrošenom supsratu na kojem rastu gljive.

U poređenju sa drugim đubrivima, ovaj kompost ne sadrži puno hranjivih materija. Većina azota je u organskom obliku i polako se otpušta u zemlju. Ostale hranjive matrije su fosfor, kalijum, kalcijum i magnezijum. Ipak, obogaćuje i rahli zemlju.

Ne morate da brinete da će vam nakon ovakvog komposta rasti korov u bašti, jer toplina iz procesa kompostiranja ubija sve semenke korova koje mogu pasti iz sena ili slame.

Dobar kompost mora imati "zemljani" miris, ne sme da miriše na sumpor, trula jaja ili na bilo kakve neobične mirise.

Pogoduje uzgoju kupusnjača

U jedan kubik stane 13 kolica komposta

Kao i drugi komposti, i ovaj odlično drži vlagu u zemlji. Sadrži kredu, pa povećava alkalizaciju zemljišta, što ga čini savršenim za kisela, teška i glinasta zemljišta, siromašna organskim materijama. Takođe, pogodovaće uzgoju kupusa, brokolija, karfiola, kelerabe, prokelja i kelja.

Ne bi ga trebalo koristiti kod uzgajanja cveća kao što su rododendroni, azaleje i kamelije.

Oprezno sa količinom

Naravno, ono na što morate da pazite je količina koju koristite, jer zbog više sadržaja soli, previše ovog komposta može uništiti biljku pri klijanju. Za 100 m2 potrebno vam je oko dva kubika komposta, odnosno i više ako je zemlja slabija. Raširite je ravnomerno po zemlji i prekopajte.

Sveži kompost se može rasuti po zemlji odmah i ukopati ili se može ostaviti da se nakon nekoliko meseci napravi humusna zemlja, koja će se koristiti kod sejanja i sadnje.

Raspitajte se kod gljivara

Takođe, raspitajte se o načinu proizvodnje gljiva, koliko i koja hemijska sredstava gljivar koristi.

Gde ga nabaviti? Razmislite ko uzgaja gljive u vašem kraju i obratite se uzgajivačima. Cena ovakve zemlje kreće se oko 350 dinara za kubik.

Zanimljivo je da, ako ostavite kompostnu gomilu negde u ćošku bašte, te bude dovoljno toplote i vlage, mogli biste imati i berbu gljiva barem jednom mesečno.

Foto: Maja Celing Celić


Autorka

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi