Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životinjski stajnjak
  • 14.02.2022. 07:30

Konjski stajnjak ima niz prednosti - kako ga koristiti?

Može da se koristi za đubrenje i prihranu skoro svih biljnih vrsta. Kada ga primeniti u voćnjaku, a kada i kako u povrtnjaku?

Foto: Depositphotos/Gatherina
  • 453
  • 72
  • 0

Konjski stajnjak ima niz prednosti u odnosu na onaj drugih životinja. U poređenju sa goveđim on je lakši, sadrži manje vode, brže se razlaže, bolje se zagreva, brzo odaje toplotu, sadrži više mineralnih materija (azota, fosfora i kalijuma), a i sadržaj semena korova je manji.

Odličan je za teška i zbijena zemljišta, jer doprinosi boljoj propusnosti. Ne izaziva povećanje pH reakcije. Inače, njegova se kreće između 7,8 do 8,5. Deluje na bolje zadržavanje vode na primenjenoj parceli. Sadrži dosta celuloznih materija, manje azota.

Prihrana voća: U rano proleće stavite kreč oko stabala, a zatim i stajnjak

Veoma često dolazi u smesi sa slamom ili ostacima biljaka. U takvom obliku apsorbuje više vlage i zadržava azotna jedinjenja.

Može da se koristi u svežem stanju, kompostirano, fermentisano, osušeno ili peletirano. Ipak je bolje izbegavati upotrebu svežeg jer ima neugodan miris i može izazvati propadanje korenja biljaka (može "spaliti" korenje). Zbog toga je bolje koristiti kompostiran.

Načini upotrebe

Može da se koristi za đubrenje i prihranu skoro svih biljnih vrsta, osim acidofilnih. Za ukrasne se meša kompostiran sa zemljom u odnosu 1:5.

U prolećnom periodu primenjuje se za kulture koje imaju dug vegetacioni razvoj, a tokom jeseni kod osnovnog oranja. Količina koja se dodaje po 1m² ne treba da prelazi šest kilograma. Stajnjak koji smo razbacali po površini treba zaorati ili na drugi način uneti u zemljište kako bi se izbeglo gubljenje azota. Potpuno zreo se može koristiti kao malč debljine od tri do pet centimetara. Ruže će vam biti zahvalne za ovakvo malčiranje.

Dodaje se i kod sadnje voćaka (Foto: Depositphotos/baza178)

Dodaje se prilikom sadnje voćnih sadnica u količini od 10 do 20 l po sadnoj jami, a za povrće u količini oko 25t/ha. Tikvice, krastavci i kupsnjače odlično reaguju na đubrenje u prvoj godini posle dodavanja stajnjaka u zemlju. Druge godine na parceli odlično uspevaju paradajz, krompir, patlidžan, cvekla, šargarepa, jagoda. Osim što će imati dovoljno biljnih hraniva i ukus njihovih plodova će biti bolji.

Tečno đubrivo

Kako bi se mogao iskoristiti za prihranu biljaka potrebno je napraviti tečno đubrivo. U 10 l vode dodaje se dva kilograma zrelog konjskog stajnjaka i jedan kilograma piljevine (sena ili suvog lišća) i sve dobro pomešajte. Ova smesa se ostavi sledećih 14 dana uz povremeno mešanje. Dobijeni rastvor se koristi za zalivanje, ali, oprezno! Pre toga dobro zalijte zemljište ili ga pak razblažite s vodom. Količina vode koju dodajemo zavisi od vlažnosti zemljišta, biljne vrste koju zalivamo i faze u kojoj se biljke nalaze.

Ovim đubrivom ne polivajte zelene biljne delove.


Tagovi

Konjski stanjak Stajnjak Đubrivo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.