Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja metli
  • 13.03.2017. 16:00

Metlarstvo - težak, ali siguran posao

Viktorija Sljuka iz Ratkova nekoliko godina unazad od najkvalitetnijeg sirka proizvodi raličite vrste metli, koje lako nađu put do kupaca. Počela je 2012. godine. Danas u malom pogonu ima deset mašina, pa dnevno može da proizvede od 800 do 1.000 metli, ali u nedostatku finansijaskih sredstava za kupovinu sirka, dnevno napravi do 300 komada.

Foto: Viktorija Sljuka
  • 3.842
  • 267
  • 0

Metlarstvo u Vojvodini ima dugogodišnju tradiciju, a ovaj stari zanat nikada se nije proučavao u školama, već se savladavao u radionicama kod dobrih majstora. Opstao je i danas, jer nema domaćinstva kome ne treba kvalitetna metla i to od prirodnog materijala - sirka. Viktorija Sljuka iz Ratkova nekoliko godina unazad od najkvalitetnijeg sirka proizvodi raličite vrste metli, koje lako nađu put do kupaca.

Iskustvo i znanje za početak

Proizvodnja metli skoncentrisana je tamo gde se sirak tradicionalno gaji i gde postoje veliko znanje i iskustvo - okolina Selenče, Bačkog Petrovca i Kanjiže. Ono što kupci širom sveta znaju da cene je činjenica da je ova metla ekološki proizvod. Drvena drška i sirkova metlica su prirodni proizvodi, dok se plastični konac može reciklirati. Viktorija je ovim poslom počela da se bavi 2012. godine.

"Prethodno sam godinama radila u velikoj zadruzi, gde sam stekla znanje i iskustvo, gde sam naučila da pravim kvalitetne metle. Osim toga, radeći tamo upoznala sam proizvođače sirka, zatim kupce metli. Kada je zadruga otišla u stečaj, ja sam ostala bez posla, ali sam imala odličnu osnovu za započinjanje sopstvene proizvodnje", objašnjava Viktorija.

Početak je bio težak

Ubrzo je u dogovoru sa suprugom odlučila da se i dalje bavi metlarstvom, ali u svom domaćinstvu. Početak kao i svaki drugi nije bio lak, jer je morala da nabavi mašine, repromaterijal, obezbedi prostor. Donela je odluku i podigla kredit, renovirala zadnji deo kuće, kupila šest mašina i počela da pravi metle.

Kredit za šest mašina

"Zaista je početak bio težak. Kada sam kupila mašine i smestila ih, nedostajao je sirak, a i to je ogromna stavka u proizvodnji. Suprug i ja nemamo zemlje, te nismo proizvođači, a čini mi se da je računica ista kada se proizvodi i kada se kupuje, s tim što je bolje kupovati, jer se može birati najbolji kvalitet", kaže Viktorija.

Svi rade punom parom

Danas u malom pogonu ima deset mašina, pa dnevno može da proizvede od 800 do 1000 metli, ali u nedostatku finansijskih sredstava za kupovinu sirka, dnevno napravi do 300 komada. Kako kaže, prodaja ide dobro, ali je potrebno dosta novca da bi se nabavio kvalitetan repromaterijal i platili radnici u proizvodnji.

"Dvadesetak metlara radi u Selenči i znam ljude koji dnevno prave i do 3.000 različitih vrsta metli. Svi imamo posla, jer proizvodnja ide u izvoz, a dobro se zna da je Selenča centar metlarstva. Iako ne radim punim kapacitetom, ja sam mojim poslom zadovoljna. Koliko imam novaca toliko i ulažem u kupovinu sirka i sa ovim obimom proizvodnje mogu solidno da zaradim. Ovo je porodični posao, do sada sam proizvodeći metle vratila kredit i naša četvoročlana porodica živi od ove proizvodnje, koja nam obezbeđuje materijalnu sigurnost. Odmah da napomenem, mi smo skromni i realni, te ne sanjamo o luksuzu" kaže Viktorija.

I na stranom tržištu naše metle su zahvaljujući kvalitetu veoma cenjene i zato se godinama unazad izvoze u mnoge evropske zemlje, najčešće Italiju, Nemačku, Švajcarsku, Francusku, Austriju, Mađarsku. Sudeći prema statističkim podacima, po obimu proizvodnje četvrti smo proizvođači u svetu.

Proširivanje posla

U njenom pogonu odvija se proizvodnja nekoliko vrsta standardnih metli: balkan, metle bez drške, koje se najviše kupuju u Bosni, auto metle, kao i metlice za decu. Uglavnom ih plasira na domaćem tržištu.

"Posao nije nimalo lak, pogotovo ako ga radi žena. Veći deo procesa se obavlja ručno, ima i prašine, ali ja se ne žalim, ponavljam da sam zadovoljna i zato imam velike planove. Razmišljam da ponovo uzmem kredit i proširim proizvodnju, nabavim više sirka, obnovim mašine, s obzirom na to da gotovo svi radimo na starim, koje smo uvezli iz Italije. Jedna mašina iz mog pogona napravljena je 1962. godine", rekla je Viktorija.

Foto: Viktorija Sljuka


Tagovi

Metlarstvo Metle Ratkovo Viktorija Sljuka Selema Sirak Izvoz


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.