Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtlarenje
  • 28.02.2018. 20:00

Mladi slovenački par živi u šumi i proizvodi eko hranu

Robert Špiler i Tjaša Štruc žive u maloj kući usred šume i bave se povrtarstvom.

  • 510
  • 94
  • 0

Nakon završetka studija 2013. godine Robert Špiler i Tjaša Štruc odlučili su da izgrade malu kuću od 17 m² usred šume. Osim toga, napravili su i organski vrt na 300 m², a u dobi od 22 godine počeli su da žive svoj jednostavan život, ruku pod ruku sa majkom prirodom. U svom poslu kombinuju Tjašino akademsko znanje (MA u biologiji i ekologiji) i Robertov dugogodišnji praktičan rad u vrtovima širom Slovenije.

"Kada bi se svako bavio vrtlarenjem, promenio bi se pogled na svet. Blagoslovljeni smo što imamo priliku da živimo na taj način, ali nije oduvek bilo tako. Kad sam završio fakultet, išao sam na intervju za posao i dobio sam ga i nakon nedelju dana posla nisam se osećao dobro. Trebao sam promenu odmah. Isprva nisam znao što želim, jednostavno sam znao da volim vrtlariti. Fokusirao sam se na to i svake godine sam postajao sve bolji i bolji", govori Robert.

Vodi radionice, piše knjige...

Iz šume nalazi biljne i drvne ostatke koje koristi u svom vrtu kao malč i kompost. To je sada njegov način života. Vodi ljude na obilazak vrta, održava razne radionice i seminare, deli svoje znanje i ideje sa drugima, piše knjige, a ima i svoju web trgovinu sa raznim alatom i priborom za vrt.

"Svake godine pokušavam da osmislim i da probam nešto novo, a ovaj posao mi omogućuje da svoju kreativnost podižem na viši nivo", kaže Robert.

Predobro da bi bilo istinito? Pogledajte njihov nadahnut video!

Foto: Vrt Obilja/Facebook


Tagovi

Robert Špiler Tjaša Štruc Slovenija Priroda Vrt Povrće Uzgoj hrane


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.