Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontejnerska proizvodnja
  • 10.04.2019. 18:00

Model primenjiv svuda u svetu: Uzgoj jagoda u kontejnerima

Princip u poljoprivredi, koji se ovde primenjuje je održivost, bez ugrožavanja profitabilnosti. Štaviše, ovaj poslovni model može se primenjivati bilo gde u svetu.

Foto: Facebook/Agrocool
  • 386
  • 30
  • 0

U uslovima optimalne vlažnosti, dobre obezbeđenosti vazduha kiseonikom i svetlosti, kompanija Agrikol (Agricool) stvorila je savršeno okruženje za uzgoj jagoda, u prilagođenim, recikliranim kontejnerima, primenjujući pri tom aeroponski način gajenja. Kako navodi ModernFarmer, svake godine, u ovim uslovima, proizvede se sedam tona jagoda. Prema Agrikolu, ova kontejnerska proizvodnja može dati 120 puta veće prinosa jagoda od onih koje su uzgajane na otvorenom polju.

Produktivniji od tradicionalne poljoprivrede

Agrikol je urbana pariska poljoprivredna kompanija koja primenjuje, tzv. start up tehnologiju. Nedavno je prikupila 28 miliona dolara za proširenje svog poslovanja, a to je uzgajanje jagoda u recikliranim kontejnerima, u centralnom Parizu, pomoću vertikalnih poljoprivrednih metoda. Budući da se biljke uzgajaju aeroponskim sistemom, odnosno, prska se voda i hranljive materije (u vidu fine izmaglice) na izloženi koren biljaka (za razliku od biljaka koje rastu u zemljištu). Ovaj proces koristi 90% manje vode nego konvencionalna poljoprivreda.

Pesticidi nisu potrebni zato što jagode rastu u kontrolisanom okruženju, a njihov ekološki otisak gotovo da i ne postoji jer je opseg transporta manji od 20 kilometara. Osim toga, oni tvrde da su 120 puta produktivniji od tradicionalne poljoprivrede koja je zasnovana na proizvodnji na zemljištu, a LED svetla koja koriste, pokreću se obnovljivom energijom.

Model koji je primenjiv svuda u svetu

Agrikol su osnovali dvojica prijatelja, Gonzague Gru i Đulijamo Fourdinijer, koji su odrasli na farmi u jednom francuskom selu. Princip u poljoprivredi, na kom se zasniva rad njihove kompanije, je održivost bez ugrožavanja profitabilnosti. Štaviše, njihov poslovni model može se primenjivati bilo gde u svetu. Dokaz njihove prilagodljivosti je činjenica da oni upravljaju kontejnerima jagoda i u Dubaiju. Sa svojim najnovijim investicijama, planiraju da do 2021. godine u svoj trenutni opseg, dodaju oko 100 novih kontejnera.

Njihove jagode pristupačne su svima. Mogu da se kupe i u običnim prodavnicama, ali isto tako ima ih i u ekskluzivnim pariskim tržnim centrima. 


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Aeroponski sistem Ekonomičnost Profitabilnost Uzgoj jagoda Kontejnerska proizvodnja Agrikol


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta