Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje životinje
  • 02.01.2023. 18:00

Nahranite ptice preko zime - odužiće vam se u toku vegetacije

U ovo doba godine pticama je teže doći do hrane. Malo semenki biće dovoljno da nahranite baštenske pomoćnike.

Foto: Depositphotos/Evgeniy_Bobkov
  • 529
  • 120
  • 0

U zimskim uslovima ptice teže dolaze do hrane. Naročito su ugrožene one male, jer brže gube toplotu i moraju jesti više kako bi nadoknadile taj gubitak. Naša mala pomoć je za njih od velikog značaja.

Dan je kratak, a potraga za hranom često završava neuspehom. One će nam pomoći u periodu vegetacije jedući štetne insekte.

Hlebne mrvice

Kada pomislimo na hranjenje ptica imamo sliku kako se hrane hlebnim mrvicama. Međutim, one nisu najbolji izbor. Zbog sadržaja šećera ptice mogu da se razbole i uginu. Mrvice u crevima ptića nabubre i dovode do njihovog uginuća.

Semenke su najbolji tip hrane (Foto: Depositphotos/shymar52@gmail.com)

Vrapci obožavaju hleb. To možemo iskoristiti da ih privučemo na određeno mesto kako bi ostale vrste mogle nesmetano da se hrane.

Semenke

Razne semenke su najbolji tip hrane. Nekuvani pirinač jedu golubovi, dok će ostale rado prihvatiti kuvani. Žitarice, suncokret, proso, heljda, usitnjeni kikiriki, seme deteline, kiseljaka, koprive, čička su odličan izbor. Suncokret je najbolji oljušćen, a sadrži masnoće. Sitna semena privlače manje ptice, vrapce i zebe. Seme nigera ili munga i konoplje je poslastica u toku zime.

Plodovi voćaka

Jabuke mogu da se obese o grančice ili ih možemo razrezati na polovine i ostaviti na hranilici. Istu ulogu imaju kruške, ali i drugo voće. Plodovi sadrže vodu i bogat su izvor vitamina, minerala i šećera.

Slanina, loj i mesne lopte

Pticama će tokom zime biti potrebne masnoće. Ostaci od slanine i loja se jednostavno mogu obesiti na grančice. Od masti i loja se prave lopte kada se pomešaju sa semenkama.

Obezbedite vodu

U blizini hranilica je neophodno obezbediti pristup čistoj vodi za piće. Najbolje će poslužiti plitke posude ili namenske pojilice koje su odignute od površine zemlje. Ako u posudu s vodom stavite plastičnu figuricu ili lopticu koja pluta svojim kretanjem može sprečiti zamrzavanje vode.

Održavajte higijenu na hranilicama i pojilicama kako bi sprečili prenošenje zaraznih bolesti.


Tagovi

Ptice Hrana za ptice Ptice zimi Semenke Hlebne mrvice Ishrana ptica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!