Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvaponski uzgoj biljaka
  • 01.09.2016. 16:00

Najveća urbana akvaponska farma u EU

Farma, koja se nalazi na vrhu jedne zgrade u holandskom gradu Hagu ima 1.200 kvadrata staklenika za povrće, 370 kvadrata ribnjaka i staklenik gde se primaju gosti i organizuju razne manifestacije.

Foto: en.wikipedia.org/wiki/Aquaponics
  • 1.176
  • 41
  • 0

Kompanija "Urbanfarmers AG" zajedno sa svojim partnerima u Holandiji, pre nekoliko meseci otvorila je najveću urbanu farmu u Evropi, na vrhu jedne zgrade, u holandskom gradu Hagu, na 40 metara visine. Na njoj će uzgajati 45 tona povrća i 20 tona sveže ribe tokom cele godine. Farma ima 1.200 m2 staklenika za povrće, 370 m2 ribnjaka i staklenik gde se primaju gosti i organizuju razne manifestacije. Tako će građani ovog grada moći da jedu super sveže povrće i ribu proizvedenu u sopstvenom komšiluku, prenosi portal novosti.rs.

"Urbanfarmers AG" je švajcarska kompanija specijalizovana za izgradnju komercijalnih prehrambenih pogona u gradovima. Ta kompanija je 2012. godine izgradila i pustila u pogon prvu svetsku akvaponsku farmu na krovu u Bazelu.

Drevna kineska tehnika proizvodnje zdrave hrane

Akvaponika je drevna kineska poljoprivredna tehnika koju gotovo svako može da savlada i bude sposoban da na zdravstveno bezbedan način gaji začine, povrće i ribu. To je metod gajenja biljaka bez zemlje, jer sve hranljive materije obezbeđuju ribe, a biljke ih usvajaju preko vode.

Prednosti akvaponike u odnosu na tradicionalno baštovanstvo

Akvaponika je čist način uzgajanja sopstvene hrane, koja zahteva manje vremena i truda od tradicionalne bašte. Korišćenjem akvaponike štedi se voda jer se ona bazira na zatvorenom sistemu koji ne zahteva redovno navodnjavanje kao konvencionalna bašta.

Riblje vrste pogodne za akvaponsko gajenje biljaka

Kada je o izbora riba reč, on zavisi od toga da li će one služiti za ukras ili jelo. U našim uslovima najbolje je koristiti domaće vrste kao što su šaran, babuška, patuljasti somić (cverglan), sunčice i druge. Na manjem prostoru se upotrebom akvaponike uzgaja više hrane. Riba proizvodi đubrivo za biljke, te se isključuje i upotreba hemijskih preparata i veštačkog đubriva.

Sistemi pogodni i za česte selidbe

Akvaponični sistemi se lako sklapaju i rasklapaju što znači da su prenosivi. Na taj način bašta može da prati svaku vašu selidbu. Ti sistemi se razlikuju po veličini, obliku i izgledu. Oni mogu da budu vrlo mali (zapremine desetak litara), ali i ogromni (zapremine nekoliko hiljada litara). I ovde važi pravilo - veći sistem za lakše uspostavljanje ravnoteže.

Foto: en.wikipedia.org/wiki/Aquaponics


Tagovi

Akvaponika Povrtarstvo Biljke Uzgoj Ribe Navodnjavanje Prihrana Eko proizvodnja Povrće Lekovito bilje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao