Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bio enzim
  • 09.05.2020. 16:00

Od kuhinjskih ostataka napravite prirodni deterdžent, đubrivo i pesticid

Pitate li se kako svoju kuću, okućnicu i baštu održati čistom, a da ne koristite hemijska sredstva, koja su opasna za zdravlje? Pročitajte u sledećem tekstu.

Foto: Depositphotos/Fevziie
  • 1.949
  • 127
  • 0

Svakodnevnom upotrebom vrlo agresivnih i toksičnih hemijskih preparata za čišćenje i održavanje kuće, dovodite u opasnost svoje, ali i zdravlje svih ukućana te kućnih ljubimaca. Jeste li znali da svoj dom, okućnicu, povrtnjak ili voćnjak možete čistiti i održavati na jednostavan, jeftin, a pri tom sasvim prirodan i zdrav način, bez korišćenja štetnih hemijskih sredstava?

Postoji rešenje i vrlo jednostavno ga je napraviti, a sve sastojke imamo na dohvat ruke.

Šta je potrebno za pripremu?

 Uz plastičnu posudu sa zatvaračem od pet litara, potrebno nam je:

  • 1 deo smeđeg šećera (300 grama);
  • 3 dela otpada od voća i povrća (900 grama);
  • 10 delova vode (3 litra).

Ako želite da smanjite ili povećate količinu koju pripremate, prilagodite joj i veličinu posude.

Tajna se krije u organskoj tečnosti koja nastaje fermentacijom voća, povrća, šećera i vode, a zove se bio enzim.

Svako od nas može ovo da proizvede na vrlo jednostavan način, iskoristivši sveže ostatke voća poput kore: pomorandže, limuna, mandarine, kruške, banane, kao i ostatke jabuka, te raznog drugog voća. Možete iskoristiti i ostatke povrća poput šargarepe, krastavaca, salate, koji neopravdano završavaju u kanti za otpatke.

Otpadni bio enzim je odlično, prirodno i zdravo rešenje, a naročito za osobe koje pate od alergije na hemijska sredstva. Stručnjaci tvrde da je njegovo dejstvo toliko blagotvorno, da jedan litar može da pročisti 1.000 litara kontaminirane rečne vode.

Kako ga napraviti?

U pripremljenu posudu ubacite ostatke/kore voća i povrća, u navedenim količinama, zatim dodajte smeđi sećer i za kraj u posudu nalijte vodu. Dobijenu smesu potrebno je dobro promešati da bi se šećer rastvorio tj, sjedinio sa vodom. Kada je smesa ujednačena, postupak je gotov i potrebno je da čvrsto zatvorimo posudu, te je ostavimo na tamno i hladno mesto, ali ona uvek treba da nam bude na dohvat ruke.

Sledi proces fermentacije tokom kog će se stvarati gasovi (to ćete znati po ispupčenim stranicama posude/boce ) pa je potrebno prvih mesec dana svaki drugi ili treći dan otvarati zatvarač kako bi se oni ispustili.

Zapišite datum pripreme, jer tek nakon tri meseca fermentiranja, tečnost će biti spremna za upotrebu. Tečnost čija će boja varirati od svetlije do tamno smeđe, procedite te nalijte u tamne boce i čuvajte na hladnom, suvom i mračnom mestu.

Ako je tečnost pravilno pripremljena, rok trajanja joj je neograničen. Potrebno je razrediti je s vodom, prema potrebi.

Nešto ne štima sa enzimom?

Otpadni enzim nikad se ne može pokvariti, ma koliko dugo stajao. Kvari se jedino ako nisu zadovoljavajući uslovi u kojima se priprema ili je pogrešan postupak njegovog pravljenja. 

Ako počne jako da zaudara, poput trulih jaja ili izmeta, kako tome doskočiti?

- vrlo jednostavno: dodajte još jedan deo smeđeg šećera.

Na primer, u bocu koja sadrži jednu litru vode, treba brzo dodati 100 gr šećera. Smesu dobro promešajte, a poklopac zatim čvrsto zatvorite. Nakon što ste je hermetički zatvorili više ne otvarajte. Mesec dana kasnije, kad se otvori, videćete da se masa "oporavila".

Problemi koji se mogu javiti

Dodavanjem ostataka citrusa, enzim će imati prijatan miris.

U ovoj smesi ponekad se mogu naći crvi. Kako se to dogodilo?

Glavni razlog je taj što poklopac nije bio čvrsto zatvoren. Kad se čvrsto zatvori crva neće biti.

Šta ako se pojavi plesan?

Pre korišćenja fermentisane enzimske tečnosti taj ostatak treba filtrirati, tako da ostane samo čist enzim. Izdvojeni ostatak treba baciti u slivnik kako bi se pročistio otpadni sistem ili se može osušiti i koristiti kao đubrivo.

Delotvornost i upotreba

Iako su mnogi sumnjičavi, pa i smatraju da ovakva jednostavna tečnost ne može zameniti snažne deterdžente i hemijske preparate, iskustva korisnika govore sasvim suprotno. Njegova primena je višestruka:

  • čisti i dezinfikuje sve površine u domaćinstvu;
  • delotvorno uklanja kamenac;
  • uspešno razgrađuje masnoće, tvrdokorne mrlje i razne druge nečistoće;
  • otklanja pesticide i ostale hemijske supstance sa voća i povrća:
  • pomaže u eliminisanju štetnih mikroorganizama;
  • uništava plesan;
  • čisti i osvežava odeću i obuću;
  • pročišćava vazduh;
  • otklanja neprijatne mirise;
  • deluje kao prirodan pesticid i herbicid;
  • obogaćuje zemljište i doprinosi zdravlju i rastu biljaka;
  • neguje kožu i dlaku kućnih ljubimaca;
  • pomaže u borbi protiv bubašvaba, mrava, muva i komaraca;
  • eliminiše elektromagnetsko zračenje;
  • štiti životnu sredinu;
  • pročišćava podzemne vode.

Zašto je 'česmovača' zdravija od flaširane vode i gde grešimo kod upotrebe prirodnih preparata?

Zavisi od namene, menja se količina koju koristimo.

Može se koristiti i kao pesticid

Uz pomoć ove ekološke tečnosti vaš dom će blistati posebnim sjajem, a njena antibakterijska svojstva pobrinuti će se za vaše i zdravlje vaših ukućana. Možete je koristiti za pranje posuđa, nameštaja i podova, a u tom slučaju preporučljiva je razmera 100 ml tečnosti na jedan litar vode.

Odlično je prirodno rešenje za uklanjanje nečistoća, pesticida i drugih otrova s voća i povrća. Ostavite voće ili povrće trideset minuta u rastvoru, razređenim s vodom (u razmeri 30 ml na jedan litar vode). Nakon toga ga operite u čistoj vodi.

Odeću i obuću umočena i oprana u ovoj smesi, odisaće besprekornom čistoćom i svežinom. Sve tvrdokorne mrlje nestatće nakon što tkaninu ostavite nekoliko sati umočenu u tečnosti, a zatim je dobro operete.

..I za čišćenje kupatila

Bio enzim se pokazao i kao odlično rešenje za održavanje kupatila - za čišćenje odvoda, uklanjanje kamenca i neprijatnih mirisa. Za čišćenje odvoda i uklanjanje kamenca, nalijte tečnost u odvod ili natopite područje zahvaćeno kamencom, pa ostavite da deluje preko noći.

Osim što poseduje snažna antibakterijska svojstva, otpadni bio enzim je delotvoran i u eliminaciji raznih štetočina koji nemilosrdno napadaju voćnjake, povrtnjake, ali i stambene prostore. Eliminiše lisne vaši, rasteruje mrave, bubašvabe i druge insekte, a pomaže i u borbi protiv komaraca i muva.

Pomešajte 15 ml bio enzima i 500 ml vode, mešavinu naliti u bočicu s raspršivačem, te poprskajte područje s kog želite da eliminišete štetočine.

...I protiv komaraca

Na primer, poprskate li stubove terase ovom mešavinom, konačno ćete moći da uživate u letnim popodnevima bez prisutnosti dosadnih komaraca. Takođe, dragoceno je ekološko đubivo te potpuno bezopasan pesticid i herbicid. Obogatiće zemljište vašeg voćnjaka i povrtnjaka, eliminisati sve parazite, a ujedno poboljšati kvalitet, te ukus voća i povrća.

Za đubrenje voća, povrća ili cveća i eliminisanje štetočina, tečnost razredite s vodom u razmeri 30 ml na dva litra vode, te poprskajte zemljište oko biljaka ili same biljke ako su kontaminirane na primer lisnim vašima. Važno je napomenuti da koncentrat ovog rastvora ne treba koristiti nerazblažen, jer može da ošteti biljke i zakiseli zemlju. 

Bio enzim efikasno čisti vazduh i otklanja neprijatne mirise poput mirisa nekih namirnica (luka, belog luka) neugodnih mirisa kuhinjskih ili kupatilskih odvoda, mirisa duvana i kućnih ljubimaca.


Tagovi

Bio enzim Zaštita životne sredine Prirodni deterdžent Prirodno đubrivo Ekološka tečnost


Autorka

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje dece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.