Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski proizvodi
  • 12.06.2021. 14:00
  • Novi Sad

Organska proizvodnja: Kuzmanovići iz Čeneja zadovoljni otkupom i cenama

Grad Novi Sad šampion je u Srbiji i regionu po pitanju podrške organskoj proizvodnji. Podsticaji se kreću i do 100 odsto što koristi i porodica Kuzmanović koja uzgaja 40 vrsta povrća.

Foto: Bojan Kecman
  • 567
  • 190
  • 0

U plodnoj vojvođanskoj ravnici, u Čeneju, Sanja i Svetozar Kuzmanović vlasnici su jednog od najpoznatijih salaša u opštini Novi Sad. To je zbog toga što se bave organskom proizvodnjom povrća i začinskog bilja. Tačnije, od 2015. godine ušli su u proces sertifikacije, a danas su ponosni vlasnici istog.

Mnogo se radi, ali manje stresa

U deset plastenika zastupljena je organska proizvodnja povrća, a na još dva hektara, konvencionalna. Ukupno uzgajaju 40 vrsta povrća, od krastavca, paprika, paradajza, rukole, blitve, cimeta i drugih. Takođe, brinu i o manjem stadu ovaca. Sanja je ekonomista po struci, ali se opredelila za bavljenje organskom proizvodnjom i kako kaže, nije se pokajala.

Samo deo uzgoja

"Mnogo se radi ako se bavite ovim vidom uzgoja i to je činjenica. Više nego u konvencionalnom. Ali, isto tako manje je stresa, zdravije je, više vremena provodim sa svojom porodicom. Nisam se pokajala što smo izabrali ovaj put. Imamo sertifikat za organsku proizvodnju, zadovoljni smo i otkupom, kao i cenama".

Na primer, luk Kuzmanovići isporučuju u jedan poznati trgovački lanac. Naša sagovornica nam je odala i nekoliko tajni svog "zanata". Protiv korova u toj kulturi bore se eko drljačom, sa češljevima koja se u usevu koristi kada su korovi u fazi kotiledona. Ako se tada ne reaguje, onda se mora čupati ručno. Najezdu smrdljivih martina na povrću sprečavaju sa cimetom jer njegov miris martin ne podnosi. Povrće se tretira koprivom, maslačkom i začinima, kao i sredstvima dozvoljenim u organskoj proizvodnji.

Sufinansiranje iznosi i do 100 odsto

Prema njenim rečima, uvek mogu da računaju na pomoć grada.

"Grad Novi Sad zaista nam mnogo pomaže. U stalnom smo kontaktu, pitaju nas šta nam je potrebno. Procenat sufinansiranja za nabavku bilo čega što nam treba na imanju je od 90 do 100 posto što je izuzetno", priča Sanja čija porodica na ribljoj pijaci ima tezgu na kojoj subotom i nedeljom, sa ostalim organskim proizvođačima, prodaju svoje proizvode.

"Kada nismo tamo, čuvar čuva tezge da ne bi došlo do kontaminacije", ističe.

Eko drljača

Proizvođači su formirali udruženje "Organski sad" koje takođe ima dobru saradnju sa opštinskom službom za poljoprivredu.

Prvo sertifikat, onda podrška

Milorad Radojević iz opštine Novi Sad kaže da Grad od 2011. godine podstiče organsku proizvodnju i da su mnogi u Srbiji počeli da se raspituju za njihov način podrške ovoj vrsti proizvodnje. U 2021. godini za desetak proizvođača Grad će da obezbedi 5,5 miliona dinara. Konkursi se obavljuju leti, a nakon podnošenja računa i ostale neophodne dokumentacije, u veoma kratkom periodu, proizvođačima se isplate subvencije. Grad radi i na zaštiti geografskog porekla nekih proizvoda.

Međutim, da bi ušli u krug podrške proizvođači prvo moraju da dobiju sertifikat za organsku proizvodnju od sertifikacione kuće. To je proces koji traje dve do četiri godine, ako se ispoštuju sve procedure. Ko ima strpljenja i želi više da radi, dobiće ga.


Tagovi

Sanja Kuzmanović Smrdljivi martin Organski sertifikat Cimet Organsko


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dani ludaje u Kikindi su za nama. Šta mislite koliko je težila najteža bundeva Radovana Zakića iz Kikinde a odakle dolazi apsolutni rekorder po pitanju težine i koliko teži? Ostavite svoju procenu u komentarima a mi vam ogdovore na ova pita... Više [+]