Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska poljoprivreda
  • 26.05.2018. 16:30

Organska proizvodnja moguća u zaštićenim područjima

Organski proizvodi se uzgajaju na samo 0,4% poljoprivrednih površina u našoj zemlji, a vrednost njihovog izvoza je 20 miliona evra

Foto: Bigstock / Gajus
  • 618
  • 63
  • 0

Srbija ima 7% teritorije u zaštićenoj zoni, a to su idealni geografski i klimatski preduslovi za razvoj organske proizvodnje, smatra državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević. Ekološka proizvodnja je moguća na zemljištu drugog i trećeg stepena zaštite. Međutim, organski proizvodi se uzgajaju na samo 0,4% poljoprivrednih površina u našoj zemlji, a vrednost njihovog izvoza je 20 miliona evra, piše Euractiv

Preradom do veće zarade

Direktor sektora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Veljko Jovanović dodaje da se naši poljoprivrednici najviše bave organskom proizvodnjom žitarica, koje prodaju kao sirovine. "To nije dobro, jer bi preradom i izvozom gotovih proizvoda zarada bila veća. Najveći potencijali za organsku proizvodnju su u voćarstvu i lekovitom bilju, koje raste u zaštićenom području", rekao je Jovanović.

15.000 hektara pod organskom proizvodnjom

Dodao je da je nedavno, uz pomoć Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), uspostavljen kontakt sa 400 kompanija u Nemačkoj, pa se očekuje da ta saradnja podstakne proizvodnju i izvoz iz Srbije. Predstavnik organizacije Tomislav Knežević rekao je da je ta organizacija još pre osam godina prepoznala potencijale za rast organske proizvodnje u Srbiji, a da je rezultat povećanje sa 6.000 ha na 15.000 ha, te da je  broj proizvođača porastao sa 1.000 na 3.500.


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Organska proizvodnja Velimir Stanojević Tomislav Knežević Veljko Jovanović GIZ Zaštićena područja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.