• Povratak prirodi
  • 17.10.2015. 12:00

Organska proizvodnja - rezultat životnog ubeđenja

Slobodan Petrović iz Malog Izvora kod Zaječara u organsku proizvodnju je ušao, kako kaže, iz životnog ubeđenja, a ne zbog novca. Proizvodi integralno brašno, povrće, gljive bukovače, a planira da uđe u proizvodnju organskog živinskog mesa i jaja.

  • 1.145
  • 973
  • 0

U organsku proizvodnju je Slobodan Petrović iz Malog Izvora kod Zaječara, kako kaže, ušao iz životnog ubeđenja, a ne zbog novca. Njegov životni moto je da su poštovanje drugih ljudi i okoline svetinja. "Potrebno je biti plemenit, pomagati drugima i doprinositi zajednici, a sve to će ti se višestruko vratiti", kaže Petrović na početku razgovora.

On je kao diplomirani inženjer mašinstva odlučio da se iz grada vrati porodičnom imanju. Napustio je Niš i 2002. godine otišao na selo. Poljoprivredno gazdinstvo registrovao je 2005. godine, a od samog početka bavljenja poljoprivredom zalaže se za organsku proizvodnju.

"Nisam bio iz ove poljoprivredne priče, živeo sam u gradu, tamo sam završio školu, fakultet, a paralelno sa tim učio engleski jezik. Kao inženjer nisam radio nigde, već sam radio kao prevodilac i nastavnik engleskog jezika. Imao sam mogućnost da živim i radim u Beogradu, da radim u firmama gde sada zaposleni primaju preko hiljadu evra, ali sam ja izabrao malo drugačiji put", priča Petrović.

Integralna brašna iz kamenog mlina

Integralna brašna
Integralna brašna

On ima svoj kameni mlin i pravi integralna brašna od organskih žitarica kao što su pšenica, raž, ječam, ovas, kukuruz osmak. Ima i speltu. Njegovi proizvodi se ne nalaze u prodavnicama zdrave hrane, jer bi za to morao da ispuni uslov da ima sertifikovan mlin i standarde, a to su ogromni troškovi. "Tu je država propisala mnoge procedure koje su tako finansijski postavljene da mnogi proizvođači kao i ja, bi hteli da se bave ovim, ali nisu u mogućnosti da izdvoje 6.000 ili 7.000 evra koliko to sve otprilike košta", objašnjavaj ovaj proizvođač.

Slobodan ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a ljudi njega i njegove proizvode znaju preko sajmova i preko preporuke. Prvi ugovor je potpisao sa 2005. godine sa sertifikovanom kućom iz Subotice OSC (Organic Control systems). Površina Slobodanovog gazdinstva je ukupno pet hektara, od kojih su dva hektara u njegovom vlasništvu, a tri iznajmljuje.

Zasad pasulja
Slobodanov zasad pasulja

Kada je reč o zaštitnim sredstvima on primenjuje samo ona koje je dozvolilo ministarstvo, naročita ona koja se odnose na glivična oboljenja i insekte. Kada je reč o zemljištu, prehranjuje ga stajnjakom i na taj način održava ravnotežu u zemljištu.

"Zemljište može da se prehrani i zelenišnim đubrivom. Dosta se vodi računa i o plodoredima. Plodored znači da jednu kulturu možeš da sadiš na određenoj njivi tek posle minimum treće ili četvrte godine. U međuvremenu moraš da sadiš nešto drugo da se zemlja ne bi iscrpljivala. Na taj način održavaš balans hranljivih materija u zemlji. Ako stalno seješ pšenicu na jednom mestu, ona će stalno da isrcpljuje jedne iste materije i to zemljište neće biti kvalitetno", objašnjava on.

Bukovače gaji još uvek u konvencionalnoj proizvodnji

Bukovače
Bukovače su još uvek

u konvencionalnoj proizvodnji

Slobodan gaji i povrće kao što su pasulj, grašak, crni luk, bob kao i začinsko bilje. Ove godine je, iz objektivnih razloga koji su uticali i na druge proizvođače, bila smanjena proizvodnja povrća, ali sledeće godine on očekuje veće prinose.

Pored ovoga gaji i gljive bukovače. Izgradio je pogon i ozbiljno je krenuo u tu priču. Bukovače se za sada još uvek vode u konvencionalnoj proizvodnji, iako primenjuje sve principe organske proizvodnje. Kao i u prethodnom slučaju, po sadašnjim postulatima na tržištu, on bi morao da nađe nekog proizvođača semena za organsku proivodnju za gljive, ali on ne želi da menja svog dugodišnjeg poslovnog partnera od kog preuzima seme jer sa njim ima odličnu poslovnu saradnju. Ekonomska situacija na tržištu je takva da njegov partner ne može da proizvodi organsko seme samo za njega.

Uskoro i organsko živinsko meso i jaja

gotovi proizvodi
Gotovi upakovani proizvodi

Sir, turšija, ajvar, slatka su proizvodi koji ne zaobilaze Slobodanove ruke. U toku je i izgradnja živinarnika jer planira da u budućnosti proizvodi i organsko živinsko meso i jaja. I ne bi bilo ništa neobično u svemu ovome da veći obim posla ne leži na njemu. Slobodan živi sa svojim ocem koji mu takođe pomaže, ali to je daleko manja podrška od one koju imaju drugi poljoprivredni proizvođači. Ipak, Slobodan je vredan i uporan čovek te ipak rezultati njegovog rada ne izostaju.

"Ovde se isključivo radi o ljubavi. Imam čeličnu volju. Kroz šta sam sve prošao za ovih deset godina, koliko sam se namučio, ali eto, ono što sam zamislio, to sada ulazi u fazu da daje svoje rezultate", kaže. A da nije samo običan poljoprivrednik govori u prilog i to što u slobodno vreme uspešno radi kao prevodilac za engleski jezik.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Pročitaj više »

Tagovi

Slobodan Petrović Mali Izvor Zaječar Organska proizvodnja Kameni mlin Integralna brašna Organske žitarice Pšenica Raž Ječam Ovas OSC Zaštitna sredstva Povrće Bukovača Seme Rezultati


Autorka

Marija Jovanović

Marija Jovanović

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Ima 38 godina i završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja jeste da ga imate. Uvek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspete važnija od svake druge.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi