"Volim da istražujem šta će na tržištu proći bolje. Kupci najviše vole domaće sorte i kada prepoznaju, volovsko srce, na primer, uvek kažu: E to je paradajz!", priča Elvira Bančuv.
Elvira Bančuv je udajom nasledila organsku proizvodnju povrća u Belom Blatu. Proizvodi, kako kaže, zdravu hranu za koju je potrebno samo zalivanje. Ima šest hektara zemlje, od kojih se na jednom hektaru bavi povrtarstvom, a na ostalih pet ratarskim kulturama.
"Počinjemo sa ranim prolećem. Iz plastenika izlazi salata, mladi luk i rotkvice. Zatim proizvedemo rasad za svoje potrebe i za prodaju. Kasnije, na otvorenom, proizvodimo paradajz, papriku i kupus", kaže Elvira.
Dodaje da voli uniformisanost sorti, posebno kada je reč o paradajzu. Tako je jedina koja uzgaja posebne vrste.
"Volim da istražujem šta će na tržištu proći bolje. Kupci najviše vole domaće sorte i kada prepoznaju, volovsko srce, na primer, uvek kažu: 'E to je paradajz!'", kaže ova povrtarka.
Prodaju povrće u Zrenjaninu, a kupce je nasledila još od svekrve. Kaže da i njihov podmladak nastavlja da kupuje na njenoj tezgi. Ipak, računice sve manje ima.
Iskustva Elvire Bančuv pogledajte u videu:
Foto: Print Screen / YouTube
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/