Da bi se organski zasadi višnje širili, potrebno je unaprediti sortiment i poboljšati agrotehničke mere.
Proizvodnja višnje poslednjih nekoliko godina beleži porast. Posebno je veliko interesovanje za oblačinsku višnju, koja je veoma povoljna za gajenje zbog svojih pozitivnih osobina. Dolazi i do razvoja gajenja organske višnje, najviše zbog cena organskih proizvoda. Međutim, da bi se ovi zasadi širili, potrebno je unaprediti sortiment i poboljšati agrotehničke mere.
Kako tvrdi Vladimir Stanković iz PSSS Negotin, za uspešnu organsku proizvodnju višnje potrebno je poznavanje karakteristika samog zasada, kao i lokalnog ekosistema. Da bi sama proizvodnja bila profitabilna, ali da ne ugrožava biološku raznovrsnost, potrebno je primeniti sledeće mere:
Plod višnje ima visoku biološku vrednost, veliku količinu bojenih materija i druge korisne supstance. Pogodan je kao sirovina u industriji prerade u sokove, slatka, kao i za proizvodnju rakije.
Za gajenje višnje pogodna su zemljišta na kojima je moguće izvršiti obradu na minimum 60 cm. Propustljivost zemljišta bi trebalo da bude takva da brzo omogućava odvođenje viška vode.
"Trebalo bi izbegavati teška i vlažna zemljišta, sa lošom propustljivošću. Za gajenje su pogodna zemljišta sa pH vrednošću od 6,5 do 7,5. Najproduktivnija je ako se zasadi na lakoj peskovitoj ilovači ili na karbonatnom černozemu umerene vlaznosti i dovoljne plodnosti. Tip zemljišta uslovljen je izborom podloge za kalemljenje. Korenov sistem višnje ne prodire duboko u zemljište, osnovna masa korena nalazi se na dubini od 40 cm do 80 cm dubine", objašnjava Stanković.
Višnja podnosi velike nadmorske visine, a isto tako podnosi i niske zimske temperature. Cvet višnje je vrlo otporan na prolećne mrazeve. Trebalo bi izbegavati lokacije sa velikom količinom padavina u periodu cvetanja i zrenja plodova. Višnja se može gajiti i na sušnim površinama, sa nivoom padavina od 400 mm do 500 mm godišnje. Od aprila do septembra joj pogoduje od 360 mm do 420 mm padavina.
Izvori
Tagovi
Autorka