Proizvođači organskog voća i povrća dobijaju svoje mesto na "Zelenoj pijaci" u Bačkoj Palanci, te očekuju bolju popularizaciju i prodaju svojih proizvoda.
Organska proizvodnja, kao oblast visokog potencijala u našoj zemlji, tokom poslednjih nekoliko godina postaje sve popularnija. Jednom nedeljno Bačkopalančani su u prilici da tokom letnjih i jesenjih meseci posete "Pijacu organskih proizvoda", u centru grada.
Ovde mogu da kupe nešto iz široke ponude voća i povrća iz organskog uzgoja, a zahvaljujući Ekološkom udruženju seoskog turizma i ruralnog razvoja - ogranak Pivnice, čiji članovi, proizvođači organskih proizvoda, nude sezonske proizvode.
Već nekoliko godina za redom na nekoliko tezgi sa voćem, povrćem, prerađevinama, poput brašna, ulja, sokova, kao i tezge sa pčelarskim proizvodima, svoju robu plasiraju proizvođači koji imaju sertifikate i proizvode strogo po standardima organske proizvodnje.
Novina je da će od početka septembra proizvođači organskih proizvoda imati svoje mesto i na "Zelenoj pijaci" u Bačkoj Palanci.
"Nadležni u JKP 'Komunalprojekt', u čijoj nadležnosti je pijaca, prepoznali su naše ideje da popularizujemo ovaj vid proizvodnje, tako da ćemo mi iz našeg udruženja, a ima nas sedam, proizvode ponuditi na mestu pored drugih proizvođača", kaže Mirko Vlček, proizvođač iz Pivnica i napominje da će njihove tezge kao i do sada biti pune organskog voća i povrća, kao i kuvanog paradajza, različitih kompota i džemova, jer se već godinama bavi ovim načinom proizvodnje.
Biljana Avakumović upravnica bačkopalanačke "Zelene pijace" kaže da je nekoliko tezgi već rezervisano za proizvođače organskih proizvoda i da ovaj prostor može da bude i proširen:
"To je zajednički interes, a sve u želji da ovdašnji proizvođači imaju bolju poziciju i prezentaciju, a naši kupci bogatiju i raznovrsniju ponudu, tako da od septembra mogu na jednom mestu da kupuju i biraju ono što žele i što njima odgovara. Tezge će biti ofarbane u zelenu boju, te će biti vidno obeležene, kao pravi mali organski kutak".
Mladi proizvođač iz Pivnica Vladimir Sič, koji ima petogodišnje iskustvo kada je u pitanju organska proizvodnja, obradovao se ovoj inicijativi, s obzirom na to da u Bačkoj Palanci već godinama petkom u centru grada prodaje svoje organske proizvode.
"Dobro je što ćemo se preseliti na 'Zelenu pijacu', jer tamo je mnogo više kupaca. Do sada smo tezge imali u centru gde ljudi šetaju, a kupuju samo dobro upućeni i naše stalne mušterije. Od septembra, kada budemo robu izlagali na tezgama 'Zelene pijace', očekujem veću popularizaciju, bolju komunikaciju sa potrošačima, a samim tim i bolju prodaju".
Sič ovih dana najviše prodaje paradajz koji košta 100 dinara po kilogramu, toliko je na njegovom štandu i šargarepa, a kako nam je rekao dobra je ponuda krompira, luka, pasulja. Kako kaže, nada se da će na ovaj način ljudi mnogo više saznati o organskoj proizvodnji, baš kao što je u većim gradovima, Novom Sadu i Beogradu, gde redovno plasira svoje proizvode, jer su ljudi mnogo više edukovani, a i platežna moć je veća.
"Svi treba da znaju da je u pitanju veoma zahtevna proizvodnja, proizvodnja bez hemije, gde uglavnom dominira ručni rad, a i ulaganja su velika, proizvod je ekološki čist , a zbog svega navedenog i skuplji", kaže na kraju ovaj mladi poljoprivrednik.
Foto: Rada Milišić
Tagovi
Autorka