Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice Srbije
  • 03.07.2020. 10:00

Otkrivene nove vrste ptica u Srbiji: Azijski zlatni vivak i mali barski petlić

Prilikom obilaska akumulacionog jezera između sela Karajukića Bunari i Braćak istraživači su 15. juna zabeležili odraslu jedinku azijskog zlatnog vivka kako odmara na obali. Svega dva dana ranije na istom jezeru otkrivene su dve teritorije malog barskog petlića.

Foto: Wikimedia Commons/Dr. Raju Kasambe
  • 456
  • 228
  • 0

U maju i junu ove godine istraživači iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nastavili su praćenje ptica na području Sjeničko-pešterske visoravni. Tokom poslednjeg boravka otkrivena je nova vrsta ptice za područje Srbije - azijski zlatni vivak, a po prvi put je tokom gnezdilišne sezone u Srbiji potvrđeno prisustvo malog barskog petlića.

Prilikom obilaska akumulacionog jezera između sela Karajukića Bunari i Braćak istraživači su 15. juna zabeležili odraslu jedinku azijskog zlatnog vivka (Pluvialis fulva) kako odmara na obali.

Ružičasti čvorci prvi put u okolini Čačka - važni u suzbijanju skakavaca

Svega dva dana ranije na istom jezeru otkrivene su dve teritorije malog barskog petlića (Zapornia pusilla), što je prvi slučaj beleženja ova vrste tokom gnezdilišne sezone u Srbiji.

Azijski zlatni vivak - redak posetilac Evrope

Azijski zlatni vivak naseljava daleke predele tundri u istočnoj Aziji i Aljasci. Svetska populacija je u opadanju, a procenjuje se na 190.000 do 250.000 jedinki. U Evropi je vrlo redak posetilac, a osnovni razlog je to što se zimovališta nalaze duž priobalja Tihog i Indijskog okeana.

'Ulov' kamere azijskog zlatnog vivka Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Mali barski petlić je misteriozna močvarna koka veličine čvorka koja do sada nije potvrđena kao gnezdarica Srbije, pre svega zbog načina života i specifičnih staništa koja naseljava. Vrsta je uglavnom aktivna noću i oglašava se veoma slično žabama u velikim travnim močvarama. Prisustvo malog barskog petlića u Srbiji sa sigurnošću je povrđeno tek 2018. iako je do tada više puta navodno beležen, uglavnom u Vojvodini.

Zaštitimo vodena staništa Peštera

Istraživanja ptica Peštera Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine sprovodi u okviru projekta "Zaštitimo vodena staništa Peštera" koga finansira fondacija EuroNatur iz Nemačke, uz podršku Turističke organizacije Sjenice, staraoca Specijalnog rezervata prirode "Peštersko polje".

Projekat ima za cilj da ustanovi stepen ugrožavanja prirodnih močvarnih i tresavskih staništa koja su pod uticajem industrijskog iskopavanja treseta.

Na naslovnoj fotografiji prikazan je mali barski petlić


Izvori

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Tagovi

Azijski zlatni vivak Mali barski petlić Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Retke ptice Močvarna staništa Pešter


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu