Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompostiranje
  • 23.09.2023. 07:30

Prednosti i mane: Napraviti kompostnu gomilu ili kupiti komposter?

Vreme je godine kada imamo pun biljnog otpada u baštama koje je najbolje kompostirati. Evo saveta za koji se način odlučiti.

Foto: Depositphotos/vlamin/fotomem
  • 220
  • 28
  • 0

Najjednostavniji način kompostiranja gomile organskog otpada je pravljenje gomile, a sa druge strane je upotreba namenskih kompostera koje možemo kupiti u prodavnicama ili sami napraviti.

Oba načina imaju prednosti i mane.

Kompostna gomila - veličinu prilagođavamo količini organske materije

Za formiranje kompostne gomile je potreban veći prostor, ali se veličina može prilagoditi potrebama. Ovo je pristupačan način jer ne zahteva finansijska ulaganja. Brzina razlaganja i efikasnost zavise od količine organske materije. Mala hrpa se razlaže sporije, a postoji mogućnost da se ne razgradi potpuno.

Organska materija unutar njih nije zbijena i često je izložena atmosferilijima. Problem je i što privlači glodare i druge štetočine koji u njima prave svoja skloništa i gnezde se. Nije neobično da u ovoj masi pronađete larve i lutke raznih insekata, poput majskog hrušta, ili gnezda sa mladuncima miševa, pacova. Muve se mogu razvijati unutar mase i često ih ovakva mesta privlače. Miris je još jedna mana. Iz ovakvih gomila često se širi neugodan miris truljenja.

Šta sa biljnim i organskim ostacima? Vreme je za kompostiranje

Pripremite se da će vam trebati više vremena i da ćete uložiti više rada, jer je gomilu potrebno češće prevrtati. Razlaganje otpada može potrajati od šest do 12 meseci kada je u pitanju hladni postupak, a za topli do tri nedelje. 

Kupovni komposteri - brže razlaganje, urednije i nema glodara

U startu će biti potrebno odvojiti određena finansijska sredstva, bilo da kupujete ili sami pravite komposter.

Mana kupovnog je što je veličina već određena i ne možete povećavati količinu organske materije iznad njegove zapremine. Ali, oni imaju bolji estetski dojam, bolje se uklapaju u baštu ili dvorište i sve je urednije, jer nema rasturanja organske materije. Uloženo vreme i rad se vremenom smanjuju. Dovoljno je da u komposter dodajete organsku masu i čekate. Obično je na dnu otvor kroz koji uzimate gotov kompost. Bolja je regulacija vlage i temperature. Proces može trajati do četiri nedelje za grublji kompost, odnosno tri meseca za finiju strukturu.

Prednost je i to što nema naseljavanja glodara, insekata i njihovih gusenica, niti prisustva muva i voćnih mušica ili je njihova brojnost smanjena. Neugodni mirisi se manje osete, što omogućava postavljanje kompostera bliže kući. 

Kako vi kompostirate? Otkrijte nam u komentaru ispod teksta. 


Tagovi

Kompostiranje Komposter Kompostna materija Kupovni komposter Prednosti i mane Kompostna gomila


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba voćki se polako privodi kraju, ponuda kruške na našim pijacama je odlična a kakva je godina bila po pitanju roda kruške za voćara iz Slankamnskih vinograda, iskusnog Vladimira Fabryja saznaćete u novom tekstu koji dolazi na naš portal... Više [+]