Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pešter
  • 08.11.2020. 12:00

Preduslov organskih proizvoda u stočarstvu - ispaša

Ishrana goveda na paši je i najprirodniji način držanja goveda čime se obezbeđuje osnovni princip organske poljoprivrede - kruženje materije u agrosistemu.

Foto: Depositphotos/joyfull
  • 154
  • 303
  • 0

Pešterska visoravan predstavlja idealno područje za organsku proizvodnju. Nadaleko čuveni sjenički sir, paprika u pavlaci, kajmak, pršuta, sudžuk, stelja i drugi proizvodi, ukoliko bi se proizvodili u uslovima organske proizvodnje i te kako bi pomogli budžetima individualnih poljoprivrednih proizvođača, pogotovo u uslovime sve veće potražnje za zdravom hranom kako u našoj zemlji tako i u svetu.

Proizvodnja organskih proizvoda u stočarstvu prvenstveno zavisi od načina ishrane domaćih životinja, navodi stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Novi Pazar Safet Vesnić.

Kruženje materije u agrosistemu

Ishrana biljojeda u organskoj stočarskoj proizvodnji, u najvećoj mogućoj meri treba da se zasniva na ispaši, u zavisnosti od raspoloživosti pašnjaka u različito doba godine. Ishrana goveda na paši je takođe i najprirodniji način držanja goveda čime se obezbeđuje osnovni princip organske poljoprivrede - kruženje materije u agrosistemu.

Pored gore navedenog, ispaša je i najjeftiniji način ishrane uz brojne pogodnosti kao što su sinteza vitamina D u koži, skladniji razvoj kostura i mišića, bolja plodnost, đubrenje travnjaka fecusom i urinom.

Pregoni na pašnjacima ili kako rotacijska ispaša poboljšava kvalitet trave?

Podsetimo, kada se dopušta neprestana ispaša, životinje će prvo da pasu najsitnije travke i tako će ostaviti neke delove pašnjaka obraslim. U ovom slučaju, preporučuje se rotacijska ispaša na pregone. Ovakav sistem gazdovanja pašnjakom podstiče rast trave i može poremetiti ciklus korova.

Kvalitet hrane mora da dominira nad kvantitetom

U organskoj proizvodnji najmanje 50 odsto hrane za životinje treba da potiče sa sopstvene proizvodne jedinice, ili da potiče sa drugih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave organskom proizvodnjom i koja su iz istog regiona, uz obavezno evidentiranje podataka i čuvanja dokumentacije o nabavljenoj hrani za životinje.

Osnovno pravilo u proizvodnji kabastih hraniva u organskoj proizvodnji je da kvalitet hraniva mora da dominira nad kvantitetom. U cilju što veće proizvodnje mleka, krave moraju dobijati i koncentrovani deo obroka. Osnovu koncentrata čini kukuruz, koji mora biti iz organske proizvodnje. Zrno kukuruza je je najjeftiniji izvor energije dok se proteini obezbeđuju upotrebom zrnevlja leguminoza i uljarica (soje, suncokreta, lana, pamuka, bundeve i drugo).

Šta je važno u pravljenju kvalitetne silaže?

Značajno hranivo za ishranu goveda u organskoj proizvodnji jeste silaža. Može se spremati od različitih materijala kao što su kukuruz, lucerka, trave i travno-leguminozne smeše, navodi novopazarski stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Organska proizvodnja Pešter Ispaša goveda Stočarstvo Ishrana goveda Agrosistem


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.