Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša stoke
  • 16.08.2020. 15:00

Pregoni na pašnjacima ili kako rotacijska ispaša poboljšava kvalitet trave?

Životinje treba pustiti da pasu na područjima gde je trava visoka 15 do 20 cm, a kada se visina biljaka smanji na pet do 7,5 cm stoku treba premestiti.

Foto: Jumpstory
  • 277
  • 151
  • 0

Mnogi prilikom ispaše stoke zanemaruju kvalitet pašnjaka. On ponekad zahteva predah kako bi se trava oporavila. Metoda koja to omogućuje je takozvana rotacijska ispaša u kojoj se tokom određenog broja dana stoka premešta na različite delove.

Dakle, oni veliki dele se na manje jedinice odnosno pregone pomoću trajne ili privremene ograde. To omogućuje efikasno upravljanje i kontrolu ishrane stoke.

Livadske trave i detelina mogu izgubiti sposobnost za ponovni rast ako im se ne dopusti da se oporave. Ako trave nemaju određenu visinu, njihova sposobnost regeneracije fotosintezom se svodi na minimum.

Kako i zašto podeliti pašnjak na pregone?

Kada se dopušta neprestana ispaša, životinje će prvo da pasu najsitnije travke i tako će ostaviti neke delove pašnjaka obraslim. Takođe, životinje će se vraćati na ista mesta ishrane, a da pri tome ne dopuste biljkama da prođe optimalno vreme za razvoj jakog korena i oporavka. Na kraju, takve biljke odumiru, a prostor počinju da preuzimaju neželjeni korovi koji mogu da prouzrokuju zdravstvene probleme kod stoke.

Oprez pri ispaši stoke - koje biljke izbegavati

Kod sprovođenja rotacijske ispaše agronovinite savetuje da se podele pašnjaci na manje pregone. Životinje treba pustiti da pasu na područjima gde je trava visoka od 15 do 20 cm za goveda i 10 do 15 cm za ovce, a kada se visina biljaka smanji na pet do 7,5 cm stoku treba premestiti u drugi.

Ovakav sistem gazdovanja pašnjakom podstiče rast trave i može poremetiti ciklus korova.

Preporuka je da se obezbedi i hladovina na svakom području pašnjaka, a obeležavanje parcela za rotacijsku ispašu se radi pomoću trajnih ili privremenih ograda. Obično se koristi električni pastir, a za obod su prikladne trajne ograde.

Važno je obezbediti oporavak korena biljaka

Ako je ispaša stoke dopuštena prerano, odnosno trava nije visoka 15 do 20 cm, biljke mogu odumreti jer njihov korenski sistem ne može da se nosi sa stresom i pritiskom kopita.

Pregoni na pašnjacima su velika prednost za životinje i biljke, a povećavaju i dobit

Vreme oporavka pašnjaka je 10 do 60 dana, u zavisnosti od sezone. Međutim, ipak se valja osloniti na biljke i pratiti njihov rast. Dakle, procenite njihovu visinu i tada odlučite da li je vreme za puštanje stoke. 

Kod ovog načina ispaše, bolja je produktivnost pašnjaka i iskorišćenost biljne mase. Smanjeno je i širenje nepoželjnih biljnih vrsta, a istovremeno se brže uočavaju viškovi ili manjak krme tokom vegetacijske sezone.


Tagovi

Pašnjak Ispaša Rotacijska ispaša Stoka Ishrana stoke


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.