• Prekogranična saradnja
  • 17.09.2019. 07:30
  • Zlatiborski okrug, Užice

Projekat selektovanja otpada u prigradskim naseljima Užica i Tuzle

Po dve kante, za reciklirani materijal i organski otpad, dobiće 5.000 domaćinstava u Užicu. Za sprovođenje ovog projekta Užice je od Evropske unije dobilo 490.000 evra, a Tuzla, koja je partner u projektu, 290.000 evra za nabavku i obnovu opreme i jačanje infrastrukture komunalnih preduzeća.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 148
  • 28
  • 0

Realizaciju projekta prekogranične saradnje Srbija - BiH "Predgrađa recikliraju - uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/SUBREC", u vrednosti od 710.000 evra kofinansira Evropska unija iz IPA fonda. Od tog novca Užice će iskoristiti 420.000 evra za primarnu selekciju otpada, odnosno za nabavku po dve kante za odlaganje otpada za recikliranje i deponovanje za 5.000 domaćinstava.

"Ovo je prvi korak gde očekujemo da do 2021. godine rešimo pitanje primarne selekcije jednog dela grada. U isto vreme dobili smo saglasnost nadležnih ministarstava, a pre svega Ministarstva za zaštitu životne sredine kroz IPA fondove Evropske unije da krenemo s realizacijom drugog projekta u vrednosti od 550.000 evra vezanog za primarnu selekciju u ostalom delu grada", rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Austriji trebalo 11 godina da sprovede projekat primarne selekcije 

Nosilac projekta je Regionalni centar za upravljanje otpadom "Duboko" Užice, a partneri su JKP "Komunalac" Tuzla (BiH), Centar za ekologiju i energiju Tuzla (BiH) i JKP "Bioktoš" Užice.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije, rekao je da su iskustva pokazala da gde god je započeta primarna separacija građani su bili više nego voljni da učestvuju u tom procesu.

"Upravo je to put kružne ekonomije, a to jeste strategija Evropske unije. Životna sredina ne poznaje granice koje postavlja čovek," rekao je Radović i naveo primer da je 11 godina bilo potrebno Austriji da u potpunosti sprovede projekat primarne selekcije.

Na užičku deponiju se dnevno doprema 250 tona otpada 

Prema rečima direktora "Deponije" Momira Milovanovića na užičku deponiju se dnevno doprema 250 tona otpada iz devet gradova i opština. Od maja je uvedena i druga smena s ciljem da u Centar za selekciju od 100 tona bude iskorišćeno 62-65 odsto za sekundarne sirovine, a ostatak će odlaziti na deponiju.

"Projekat primarne selekcije u prigradskim naseljima će mnogo doprineti tako da ćemo moći veće količine otpada da selektujemo, biće kvalitetniji, imaćemo manje zastoja i duži vek deponije", rekao je Milovanović.

Užice će iskoristiti 420.000 evra za primarnu selekciju otpada

Za Tuzlu ovo je drugi projekat koji predstavlja nastavak onog iz 2013. godine u obrazovnim institucijama. "Primarna selekcija u Bosni i Hercegovini nema alternativu, a kroz dva pilot projekta za 500 domaćinstava podelili smo po dve kante za suvi i mokri otpad. Mi sa partnerima iz Srbije imamo dosta dodirnih tačaka i možemo se u većini stvari dopunjavati. Ovih 290.000 evra koje smo dobili kroz ovaj projekat iskoristićemo za nabavku i obnovu opreme i jačanje infrastrukture komunalnih preduzeća," objasnio je Admir Bećirović, direktor JKP "Komunalac" iz Tuzle.

Realizacija projekta trebalo bi da bude završena do 2021. godine

Detalje o praktičnom delu sprovođenja projekta rekla je Mirjana Radivojčević, driektorka JKP "Bioktoš" Užice.

"Sada imamo timove koji su pri kraju popisa građana koji imaju kante. Po tim spiskovima odredićemo ko će dobiti kante i to za recikliranje i organski otpad. Pored kanti, nabavićemo i specijalizovani kamion za reciklirani otpad, koji će odvoziti materijal iz kanti za recikliranje. Očekujemo da će kante stići do kraja ove godine, a da će podela po domaćinstvima početi u prvom kvartalu iduće godine," rekla je direktorka "Bioktoša".

Prema rečima menadžera projekta Miloša Radojevića realizacija ovog projekta trebalo bi da bude završena do 2021. godine.  


Foto prilog


Tagovi

Užice Tuzla Deponija Duboko Tihomir Petković Momir Milovanović Admir Bećirović Mirjana Radivojčević


Autorka

Zvezdana Gligorijevic

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.