Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hidrogen peroksid
  • 02.07.2024. 09:00

Protiv insekata i bolesti deluje 30%-tni hidrogen peroksid

Iako je vrlo agresivno sredstvo i mora se dobro paziti prilikom njegove upotrebe, 30% hidrogen peroksid može da se koristi i u zaštiti voća i povrća od štetnih organizama.

Foto: Shutterstock/Tatevosian Yana
  • 319
  • 27
  • 0

Osim što se koristi u veterini, u kućama i stanovima za dezinfekciju, kao i sredstvo za oralnu higijenu, hidrogen peroksid je našao primenu i u poljoprivredi.

Povoljno utiče na opšte stanje biljaka

Najviše se misli na trulež korena (root rot), jer je u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon godina istraživanja, dokazano da hidrogen peroksid može da utiče na bakterije koje izazivaju trulež i pomogne korenu da ubrza stvaranje novog korenovog sistema i pojača njegov rast.

Takođe, dokazano je da peroksid ima pozitivan uticaj na rast ćelija i unutrašnje ćelijske procese, da jača biljku i pomaže joj da se lakše izbori sa stresnim uslovima sredine, naročito sušom. Dokazano je da utiče na dezinfekciju semena, bolje cvetanje i oplodnju voća i povrća.

Najčeše se koristi 3% rastvor, u razmeri 1:4, tako što se biljke zalivaju ili prskaju preko lista. Ovde se mora paziti na mlade listove, jer su osetljiviji i može da dođe do oštećenja, ako se primeni jača doza.

Paziti na oči, kožu i disajne organe

Međutim, u praksi se koristi još jači peroksid, odnosno, 30%-tni. Zbog svoje jačine, od velike je važnosti da koža ne dođe u kontakt sa sredstvom, kao i da se zaštite oči i disajni organi. Samo mali kontakt sa kožom dovoljan je da dovede do njenog beljenja.

Treba biti oprezan (AK grafika)

Kod hidrogen peroksida, zbog viška atoma kiseonika, kao i u slučaju sa 3%-tnim rastvorom, dolazi do reakcije, odnosno, njegove oksidacije koja dovodi do "eksplozije" i uništavanja štetnih mikroba, bakterija, virusa i gljivica na površini biljaka. Često se desi da, nakon upotrebe, lišće postane tamnije zbog uništenih gljivica i bakterija, ali se nakon nekoliko dana vraća normalna boja.

Ovaj jači rastvor deluje kao kontaktno, preventivno sredstvo i može da spreči nastanak gljivičnih oboljenja na biljkama, naročito plamenjače na paradajzu. Dovoljno je jedno prskanje u sedam dana, osim u slučaju više dana sa padavinama, kada je potrebno obaviti barem dva tretmana.

Što se tiče doze, kod folijarne primene dovoljna je litra u 200 litara vode, a imajući u vidu da je cena u apotekama oko 500 dinara po litri, zaštita ovim sredstvom i nije skupa. Ista doza je i kroz sistem za navodnjavanje.

Osim bolesti, deluje i na insekte

Hidrogen peroksid, 30%-tni još je efikasniji u kontroli štetočina. Ne deluje jako na odrasle insekte, ali efikasno uništava jaja. Najbolje bi bilo da se koristi sam, iako neki autori tvrde da mu se može dodati šećer, zbog boljeg prijanjanja na površinu.

Za primenu je najbolje da se koristi ujutro ili predveče, ne po jakom suncu jer može da eksplodira u prskalici ili atomizeru, ako su napolju temperature više od 30 stepeni.


Tagovi

Hidrogen peroksid Šećer Plamenjača Rast ćelija Insekticid Fungicid Trulež korena


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.