Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje puževa
  • 26.05.2021. 10:00

Protiv puževa toplom vodom i preprekama od granja

Puževi su u stanju da potpuno unište useve povrća. Kafa, sirće, senf u prahu i grančice sa trnjem mogu nam pomoći u stalnoj borbi sa ovim štetočinama.

Foto: Depositphotos/a-poselenov
  • 539
  • 10
  • 0

Kišovito vreme i povećana vlažnost stvaraju optimalne uslove za pojavu puževa. Skoro na svim povrtarskim kulturama prave štete ili u potpunosti mogu uništiti usev. Njihov napad je najopasniji kada su biljke mlade (imaju mesnate listove ili sočne plodove).

Postoji više različitih vrsta i većina ih je aktivna tokom noći. Zbog sluzavog tela odgovaraju im padavine ili obilno zalivanje. Nema ih ili im je broj manji u sušnom delu leta jer ne podnose suvu zemlju i izloženost suncu. Visoke temperature nepovoljno utiču na njihov organizam, a sasušena zemlja oštećuje stopalo kojim klize po površini.

Kod nas su zastupljene brojne metode i sredstva za suzbijanje puževa. Neke od tehnika, dobro poznate uzgajivačima povrća, su i bakarna traka oko visokih leja i posuda, talog kafe, usitnjene ljuske jaja, izmrvljene školjke, posipanje pepelom, upotreba kukuruznog brašna (palente), biber, ljute paprike, beli luk. Sve aktivnosti koje sprovodimo u cilju zaštite useva trebalo bi da se odrade ujutro ili uveče, odnosno u periodu kada su ove štetočine aktivne.

Za mlade puževe kafa je smrtonosna

Osim posipanja talogom, možemo upotrebiti i pripremljenu kafu. Ona koja se koristi kao preparat za suzbijanje, priprema se na isti način kako i za redovnu upotrebu, samo se stavi veća količina kako bi se dobio jači rastvor. Preparat se može napraviti i sa instant kafom. Zatim se ohladi, procedi i tretiraju se površine kuda se puževi kreću, oni sami, kao i biljke (posebno korisno kada su u pitanju kupusnjače). Za mlade jedinke, pomenuto sredstvo je smrtonosno, a odrasli će biti dezorjentisani.

Ne bacajte grane sa trnjem

Takođe, imaju osetljivo stopalo, a grančice sa trnjem ga oštećuju i stvaraju rane. Zbog toga ne bacajte grane koje na sebi imaju trnje (ruže, kupine, divlje ruže). Dovoljno je da stavite dve do tri grančice, jednu pored druge i to će biti prepreka koju zaobilaze ili će njih u znatno manjem broju uspeti da je pređe.

Puževe ćete najlakše namamiti pivom, a oterati čili paprikom

SIrće služi i kao herbicid

Ovaj provereni preparat primenjuje se za tretiranje biljaka i okolnog zemljišta. Potrebno je 50 ml alkoholnog sirćeta razblažiti sa deset litara vode. Prskanje se obavlja uveče. Budite oprezni sa navedenim rastvorom. Sirće se koristi i kao herbicid. Bolje je preparate sa njim primenjivati na površinama koje se ne obrađuju ili na rubnom području kako bi se izbeglo njegovo eventualno herbicidno delovanje.

Smeta im topla voda

U deset litara vode rastvori se 150 grama gorušice (senfa) u prahu. Navedenim preparatom uveče se tretiraju zasadi. Primenjuje se u periodu kada ne pada kiša, a puževi se preko dana sklanjaju od delovanja sunca. U slučaju kada se izvodi tretman sa ovim sredstvom, sakupljaće se oko biljaka i tako ostati izloženi uticaju sunčeve svetlosti.

Puževima smeta i topla voda. Za ovu metodu trebalo bi da je voda zagrejana na 30 do 40°C. Zalivaju se površine kuda se kreću. Ne kvasiti blizu biljaka.


Tagovi

Pojava puževa Zaštita useva Posipanje talogom kafe Grančice sa trnjem Rastvor od gorušice Sirće kao herbicid


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!