Za gajenje rukole, cvekle, bosiljka ili zelene salate ne treba vam nužno velika bašta. Ovih nekoliko saveta pomoći će vam da ih uzgajate u svom stanu ili kući na potpuno organski način.
Da biste gajili povrće i začinsko bilje za sopstvenu upotrebu ne treba vam velika površina zemljišta. To možete raditi na okućnici, ali manju količine tih biljaka, verovali ili ne, možete da uzgojite i u stambenim zgradama. Evo nekoliko saveta kako da u svom stanu, na organski način, gajite: rukolu, cveklu, bosiljak ili zelenu salatu.
Kao i kada je reč o uzgoju biljaka na otvorenom i u ovom slučaju mesto je veoma važno. Začinsko bilje i bebi-povrće možete gajiti pored prozora, na takozvanom simsu, ili ga možete smestiti u svetlarnik. U prostoriji u kojoj gajimo naše biljke temperatura ne bi smela da padne ispod 15 °C. Savršeno bi bilo da temperatura vazduha bude od 20°C do 25°C i da on ne bude suv.
Ukoliko želite da budete malo kreativniji i potrošite nešto više novca možete da napraviti police sa LED osvetljenjem koje će vaše biljke snabdevati dragocenom svetlošću neophodnom za rast i razvoj. U zavisnosti od vrste svetiljke, čiji je izbor na tržištu zaista šarolik, možete ih postaviti iznad saksije na visinu 20 - 60 cm. Ukoliko vam prostor dozvoljava, bolje je odabrati obložene gajbice, sandučiće ili kontenere za gajenje bilja nego više saksijica.
Za organsko gajenje povrća i začinskog bilja supstrat za setvu mora da bude sertifikovan kao organski. Nasumično uzimanje zemlje nije dobro rešenje, jer u tom slučaju ne možemo pouzdano da znamo da li je ta zemlja tretirana nekim hemikalijama ili veštačkim đubrivima. Obavezno treba da odaberemo zdravo i netretirano seme domaće proizvodnje ili po mogućnosti iz organskog uzgoja.
Da bi nam biljke rasle i pravilno se razvijale moramo svakodnevno da ih zalivamo mlakom i odstajalom vodom. Prihrana je takođe veoma važna, a za tu namenu treba da koristimo tečna organska đubriva, uz eventualni dodatak aminokiselina.
Za gajenje u stanovima ili kućama rukola je najzahvalnija. Razlog je taj što njeno seme brzo i lako klija, a sama biljka se brzo obnavlja pa je moguće njeno češće rezanje. Ovo lisnato povrće, jake arome, bogato je gorkim materijama i hlorofilom, a sadrži magnezijum, gvožđe i mikroelemente. U kulinarstvu se uglavnom koristi kao salata ili dodatak jelima.
Cvekla, izuzetno zdrava biljka, bogata gvožđem, kalijumom i magnezijum uglavnom se gaji u baštama i to zbog njenog mesnatog korena. Međutim, i za gajenje u stanovima ona može da bude vrlo zahvalna. Cvekla lako klija i brzo raste. U ishrani se mogu koristiti njeni crvenkasti listići ili meki, slatkasti koren od kojeg možemo da pripremamo salate ili multivitaminske napitke.
O gajenju povrća u zatvorenom prostoru, odnosno kućama ne možemo da govorimo, a da ne pomenemo salatu. Razlog je to što postoji mnoštvo vrsta i oblika ovog lisnatog povrća. Pomenućemo samo neke od njih: zelenolisna, crvenoslina, krecava, puter-meke, gorkasta sladunjava, i tako dalje. Salata osim što je dekorativna, bogata je i biljnim mlekom, višestruko korisnim u ishrani. Pogodna je za kućno gajenje jer lako klija, daje obilje lisne mase, pa se može redovno i obilno konzumirati.
Na kraju treba pomenuti i to da većinu začinskog bilja možemo da gajimo na ovaj način, ali se bosiljak izdvaja jer se zbog svoje aromatičnosti i lekovitih osobina savršeno se uklapa u mnoge salate ili dodatke jelima. Kao i sve pomenute biljke nije preterano zahtevan, pa ukoliko se ispune minimalni uslovi kada je reč o temperaturi, svetlosti i vlažnosti dobićete biljku koja će vas svakodnevno oplemenjivati opojnim mirisom i kraljevskim ukusom.
Foto: ellsabet.s / Flickr
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autor