Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 21.06.2024. 07:30

Rastu površine pod organskom proizvodnjom u EU, kako je u Srbiji?

Pretprošle godine površina korišćena za organski uzgoj zauzimala je 10,5 odsto ukupne korišćene poljoprivredne površine u EU.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 75
  • 18
  • 0

Površine korišćene za organsku poljoprivrednu proizvodnju u EU nastavljaju da se povećavaju i 2022. dosegle su 16,9 miliona hektara, što je porast u odnosu na 15,9 miliona hektara 2021. i 14,7 miliona hektara 2020. godine, objavio je Eurostat.

Dakle, prema njihovim podacima pretprošle godine površina korišćena za organski uzgoj zauzimala je 10,5 odsto ukupne korišćene poljoprivredne površine u EU.

U zadnjih deset godina, tačnije između 2012. i 2022. površina korišćena za eko odnosno organski uzgoj povećala se u gotovo svim zemljama EU, a objavili su kako su najveće stope ekspanzije u ovom razdoblju bile u susednoj Hrvatskoj (za 306 odsto), Portugalu (278 odsto) i Bugarskoj (182 odsto).

dc
Površine pod organskom proizvodnjom u 2022. godini (Izvor: Eurostat)

Najveći udeo površina za organski uzgoj u ukupno korišćenim poljoprivrednim površinama u EU bio je u Austriji (27 odsto), Estoniji (23 odsto) i Švedskoj (20 odsto). Nasuprot tome, Eurostat je saopštilo kako je udeo ovih površina ispod pet odsto bio u pet zemalja, s najnižim na Malti (ispod jedan posto), Bugarskoj i Irskoj (obe po dva odsto).

Pod sertifikovanom organskom proizvodnjom u Srbiji ima oko 30.000 hektara i oko 6.800 proizvođača, a što je najvažnije samo prošle godine površine pod organskom proizvodnjom uvećane su za 4.000 hektara, što predstavlja ozbiljno povećanje površina i proizvodnje, pisao je ranije Dnevnik.

Srpski organski proizvodi su uglavnom usmereni na izvoz, između ostalog i za EU.


Tagovi

Organska proizvodnja Površine pod organskim uzgojem Eko proizvođači EU organska proizvodnja Srbija organska proizvodnja


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vodopija ili cikorija