Dragica Ojdanić živi u selu Ravni, kraj Užica, sa svojim suprugom i sinovima. Ona je u prirodi našla smisao. Gaji koze, bavi se voćarstvom i povrtarstvom i poručuje da je njena filozofija života: zdrava hrana + zdrav život = srećan život.
Porodično poljoprivredno gazdinstvo Ravanjski Vis nastalo je davno, puno generacija unazad. U registar je ušlo pre više od 10 godina, tačnije 2006. godine. Ime je dobilo tek ove godine. Domaćini žele da ostave jedinstven utisak o podneblju u kome se nalaze - selo Ravni kraj Užica i u podnožju planine Zlatibor nad kanjonom reke Rzav, nedaleko od Sirogojna.
Namera im je da utiču na to i da što manje mladih ljudi napušta selo i da budu uzor drugima. Prošle godine su otvorili svoje gazdinstvo i za obuke mladih poljoprivrednika ili onih koji bi to da budu.
Dragica Ojdanić je u selo Ravni došla iz Čačka i tu se udala. Ima 28 godina i dva divna dečaka Uroša i Filipa. Ona i pored obaveza koje ima oko domaćinstava, uspeva da se posveti svojim dečacima. Nije joj smetalo što je grad zamenila selom, jer obožava prirodu i živi u skladu sa njom i njenim pravilima.
"Gazdinstvo se bavi, tako reći svaštarenjem - proizvodnjom voća povrća i uzgojem domaćih životinja, a odnedavno i agroturizmom. Sve što proizvedemo ponudimo gostima da konzumiraju, uz šetnju po predivnoj, Bogom danoj prirodi. Proizvodi su većinom organski, nastali za nas, na tradicionalan način. Samo se viškovi prodaju i to nije neka značajna količina, jer nam je na prvom mestu zdravlje nas, naših prijatelja, turista i kupaca. Zdrava hrana je zdrav život, a to znači i srećan život. A kad imate srećne ljude oko vas i vi ćete biti srećniji", poručuje vlasnica ovog poljoprivrednog gazdinstva.
Dodaje da spektar proizvoda varira od godine do godine, u zavisnosti od toga šta priroda da. Tako proizvode i sok od koprive, aronije, sireve, džemove i slatka. Najviše se raduju peporukama. Sarađuju sa farmama u okolini, pa organizuju i obilazak drugih domaćinstava, kao i kanjona Orlovače.
Suprug i ona su odlučili da gaje i koze, imajući u vidu geografske osobine područja na kome žive. Blizina velike reke Veliki Rzav, zatim velike površine šume i pašnjaka bili su presudni za ovo njihovo opredeljenje.
"Znali smo da je to težak posao, ali smo se i pored toga odlučili na taj korak. Preko određenih projekata dobili smo podršku kroz programe i krenuli. Svaki početak je težak ali zahvaljujući podršci Regionalne razvojnej agencije sa središtem u Užicu, SWG-u,kao i Privredne komore Užice, uz naše angažovanje, idemo napred", kaže ona.
Njena porodica proizvodi sireve sa lekovitim travama, dimljene sireve i kozje mleko.
Dragica kaže da su se suprug i ona dugo pripremali i razmišljali čime bi mogli da se bave, ako su već na selu. Od ideje da se presele u grad su odustali, jer su navikli na prirodu. Uzeli su u obzir uslove, prednosti i mane proizvodnje, a u međuvremenu se dodatno usavršavali.
I danas Dragica s ponosom ističe svoju životnu maksimu - da je sve u organizaciji vremena i posla. Proizvodnja i angažovanje na imanju zahteva 24-časovno radno vreme. Povremeno porodici, koju pored njih dvoje čini i svekrva Rada, pomaže familija, a po potrebi angažuju i sezonske radnike.
Dragica poručuje da možete biti u svakom poslu uspešni ako ste posvećeni i volite taj svoj posao. Ona tako ne želi da se zaustavi, odlučila je da završi i poljoprivrednu školu, jer je shvatila da danas poljoprivreda nije više ono što je nekad bila, već da morate imati široka znanja iz oblasti agrarne ekonomije, proizvodnje ali i pravnu potkovanost, kako biste redovno izvršavali svoje birokratske obaveze, ispunjavali određene konkurse i slično
Foto: Dragica Ojdanić
Tagovi
Autorka