Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozarstvo, voćarstvo i povrtarstvo
  • 23.01.2018. 18:15

Ravanjski Vis - život u skladu sa prirodom

Dragica Ojdanić živi u selu Ravni, kraj Užica, sa svojim suprugom i sinovima. Ona je u prirodi našla smisao. Gaji koze, bavi se voćarstvom i povrtarstvom i poručuje da je njena filozofija života: zdrava hrana + zdrav život = srećan život.

Foto: Dragica Ojdanić
  • 1.893
  • 250
  • 0

Porodično poljoprivredno gazdinstvo Ravanjski Vis nastalo je davno, puno generacija unazad. U registar je ušlo pre više od 10 godina, tačnije 2006. godine. Ime je dobilo tek ove godine. Domaćini žele da ostave jedinstven utisak o podneblju u kome se nalaze - selo Ravni kraj Užica i u podnožju planine Zlatibor nad kanjonom reke Rzav, nedaleko od Sirogojna.

Namera im je da utiču na to i da što manje mladih ljudi napušta selo i da budu uzor drugima. Prošle godine su otvorili svoje gazdinstvo i za obuke mladih poljoprivrednika ili onih koji bi to da budu.

Život u skladu sa prirodom

Dragica Ojdanić je u selo Ravni došla iz Čačka i tu se udala. Ima 28 godina i dva divna dečaka Uroša i Filipa. Ona i pored obaveza koje ima oko domaćinstava, uspeva da se posveti svojim dečacima. Nije joj smetalo što je grad zamenila selom, jer obožava prirodu i živi u skladu sa njom i njenim pravilima.

Dragica: Zdrav život je srećan život

"Gazdinstvo se bavi, tako reći svaštarenjem - proizvodnjom voća povrća i uzgojem domaćih životinja, a odnedavno i agroturizmom. Sve što proizvedemo ponudimo gostima da konzumiraju, uz šetnju po predivnoj, Bogom danoj prirodi. Proizvodi su većinom organski, nastali za nas, na tradicionalan način. Samo se viškovi prodaju i to nije neka značajna količina, jer nam je na prvom mestu zdravlje nas, naših prijatelja, turista i kupaca. Zdrava hrana je zdrav život, a to znači i srećan život. A kad imate srećne ljude oko vas i vi ćete biti srećniji", poručuje vlasnica ovog poljoprivrednog gazdinstva.

Dodaje da spektar proizvoda varira od godine do godine, u zavisnosti od toga šta priroda da. Tako proizvode i sok od koprive, aronije, sireve, džemove i slatka. Najviše se raduju peporukama. Sarađuju sa farmama u okolini, pa organizuju i obilazak drugih domaćinstava, kao i kanjona Orlovače.

Uz voće i povrće - stočarstvo

Suprug i ona su odlučili da gaje i koze, imajući u vidu geografske osobine područja na kome žive. Blizina velike reke Veliki Rzav, zatim velike površine šume i pašnjaka bili su presudni za ovo njihovo opredeljenje.

"Znali smo da je to težak posao, ali smo se i pored toga odlučili na taj korak. Preko određenih projekata dobili smo podršku kroz programe i krenuli. Svaki početak je težak ali zahvaljujući podršci Regionalne razvojnej agencije sa središtem u Užicu, SWG-u,kao i Privredne komore Užice, uz naše angažovanje, idemo napred", kaže ona.

Njena porodica proizvodi sireve sa lekovitim travama, dimljene sireve i kozje mleko.

Koze porodice Ojdanić

Priprema za život na selu

Dragica kaže da su se suprug i ona dugo pripremali i razmišljali čime bi mogli da se bave, ako su već na selu. Od ideje da se presele u grad su odustali, jer su navikli na prirodu. Uzeli su u obzir uslove, prednosti i mane proizvodnje, a u međuvremenu se dodatno usavršavali.

I danas Dragica s ponosom ističe svoju životnu maksimu - da je sve u organizaciji vremena i posla. Proizvodnja i angažovanje na imanju zahteva 24-časovno radno vreme. Povremeno porodici, koju pored njih dvoje čini i svekrva Rada, pomaže familija, a po potrebi angažuju i sezonske radnike.

Dragica poručuje da možete biti u svakom poslu uspešni ako ste posvećeni i volite taj svoj posao. Ona tako ne želi da se zaustavi, odlučila je da završi i poljoprivrednu školu, jer je shvatila da danas poljoprivreda nije više ono što je nekad bila, već da morate imati široka znanja iz oblasti agrarne ekonomije, proizvodnje ali i pravnu potkovanost, kako biste redovno izvršavali svoje birokratske obaveze, ispunjavali određene konkurse i slično

Foto: Dragica Ojdanić


Tagovi

Poljoprivredno gazdinstvo Ravanjski Vis Koze Voće Povrće Zdrava hrana Dragica Ojdanić Kopriva Sok Ravni Zlatibor Užice IPARD Konkurs


Autorka

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Ima 38 godina i završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja jeste da ga imate. Uvek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspete važnija od svake druge.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u