Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oporavak poljoprivrede
  • 22.08.2015. 16:30

S mrtve tačke pokrenuli eko energetsku revoluciju!

Ovaj gradić se početkom 80-ih našao na ivici propasti jer za stanovnike nije bilo posla, niti industrije u kojoj bi radili. Danas je samoodrživ, pa proizvodi čak i višak energije!

  • 149
  • 16
  • 0

Vareze Ligure je mali italijanski gradić u provinciji La Specija koji je već ranije zakoračio u 21. vek prebacujući se na obnovljive izvore energije, zbog čega je izbegao ekonomsku propast. To je sada održiva turistička destinacija poznata po svojoj ekološkoj proizvodnji koja se potpuno oslanja upravo na održive izvore energije.

Na samoj ivici propasti ovaj kraj se našao '80-ih godina prošlog veka jer za stanovnike nije bilo posla, niti industrije u kojoj bi radili, pa se njihov broj smanjio sa 6.000 na 2.250. Međutim, gradski čelnici uhvatili su se u koštac sa svojom sudbinom i odlučili da nađu način kako da ojačaju zajednicu i privredu - pišu strani mediji.

Oporavak poljoprivrede

Izolovana sredina postala je turistička destinacija zahvaljujući obnovljivim izvorima energije.

Gradonačelnik Mauricio Karanca je slabosti svoga kraja, poput nedostatka industrije i poslovanja, kao i poljoprivrednu proizvodnju bez upotrebe hemijskih sredstava, koji su doprineli čistoći i nezagađenosti ove doline, odlučio da pretvori u prednosti.

Tako je Vareze postao idilična turistička destinacija gde se tradicionalna italijanska arhitektura prepliće s novim vetroturbinama i solarnim panelima. "Shvatili smo da je jedina prilika da spasimo mesto od izumiranja zaštita životne sredine i oporavak poljoprivrednog sektora", rekao je Karanca.

Samoodrživa zajednica

Za ovakvu transformaciju, bez obzira na čistu okolinu, toj sredini je trebalo određeno vreme, ali i edukacija. Kada je Gradsko veće usvojilo novu strategiju, u ranim '90-im godinama XX veka, posvetili su vreme i resurse stvarajući obrazovni sistem koji će pomoći izgradnji zajednice s dugoročnim održivim vrednostima u budućnosti. Tako su 1996. godine osnovali Obrazovni centar za životnu sredinu koji je koristio razrede i polja da bi školsku decu, ali i odrasle podučio o ekološkim farmama, mlečnim zadrugama, vetroturbinama, biomasi, solarnim panelima i održivosti.

Italijanski gradić Vareze Ligure svoje nedostatke iskoristio je kao prednosti!

Nakon završetka obuke shvatili su da organski proizvodi imaju veću ekonomsku vrednost koja im se vraća kao sertifikat ekološke proizvodnje. Većina takvih poljoprivrednika, u stvari, već je izbegavala upotrebu hemikalija prvenstveno zbog njihove visoke cene, a sada 108 organskih farmi, s čak 98 % svojih proizvoda, poput mesa i mleka, snabdeva grad.

Višak energije na prodaju!

Obnovljivi izvori energije prate i prelazak na organsku poljoprivredu. Grad stoga upotrebljava vetroturbine koje proizvode 8 gigavata energije tokom godine. To je tri puta više od onoga što im je potrebno. Solarni paneli postavljeni na gradskoj kući, srednjoj školi, ali i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda grada, kao i 8 kilovata hidroelektronskog sistema doprinosi lokalnoj proizvodnji energije. Oslanjajući se na takvu kombinaciju izvora energije, grad je sada 100 % prešao na pogon putem obnovljivih izvora energije na kome još tokom godine zarađuju i do 30.000 dolara prodajući višak vetroenergije.

Gradska vlada odlučila je da doda i vetroturbine, a predviđanja im se sada polako isplaćuju. Od kasnih '90-ih u Varezeu je zbog korišćenja obnovljivih izvora energije otvoreno 140 novih radnih mesta. To je propraćeno i rastom turizma od čak 500 %, kao i porastom godišnjeg prihoda od poreza na 514.000 dolara. Ovo je dokaz da energija i održiva poljoprivreda mogu ići ruku pod ruku.


Tagovi

Mleko Meso Ekološka poljoprivreda Italija Obnovljivi izvori energije Industrija Radna mesta Organske farme Solarni paneli Varese Ligure Mauricio Karanca La Specija Obrazovni centar za okoliš Višak energije


Autorka

Ivana Barišić

Više [+]

Pre nego što je upisala studije prava, Ivana je počela da se bavi novinarstvom, pa je u ovom poslu i ostala. Pisala je za nekoliko dnevnih listova, a ima iskustva i sa televizijskim novinarstvom. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija.:)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.