Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 26.09.2015. 10:30

Srbija - šansa za veći izvoz organske hrane

Srbija ima veliku šansu da postane značajan izvoznik organske hrane, ali je poljoprivrednim proizvođačima u tom pogledu neophodna podrška države.

  • 239
  • 10
  • 0

Srbija ima veliku šansu da postane značajan izvoznik organske hrane, ali je poljoprivrednim proizvođačima u tom pogledu neophodna podrška države, poručeno je u Selenči na devetom Međunarodnom forumu o organskoj proizvodnji.

Proizvođačima je potrebna pomoć države

Za te proizvode sve je veća zainteresovanost evropskih kupaca, ali da bi se ostvarila ta mogućnost neophodno je da se, uz povećanje površina, osigura stabilna proizvodnja i podrška države za plasman na izvoznim tržištima, istaknuto je na skupu u tom bačkom mestu.

Forum je organizovao Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) u saradnji sa Poljoprivrednim Univerzitetom iz Nitre u Slovačkoj i Univerzitetom u Novom Sadu, uz podršku Pokrajinske vlade Vojvodine i Evropske preduzetnicke mreže. Skupu posvećenom plasmanu organskih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu prisustvovali su proizvođači, kompanije, razvojno-istraživačke, naučne i državne institucije iz osam evropskih zemalja, saopštili su organizatori te manifestacije.

Unaprediti postojeći model podrške izvozu organske hrane

Organizovanju programskih aktivnosti, osim osnivača i članova COPS-a, doprineli su i EkoRuralNet iz Hrvatske, Vojvođanski klaster organske poljoprivrede i Regionalna razvojna agencija AP Vojvodine. Predstavnici Ministarstava poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstva trgovine i telekomunikacija učestvovali su u okruglom stolu sa kojeg je data inicijativa za unapređenje postojećeg modela podrške za izvoz organske hrane, upućena nadležnim institucijama. U radu Foruma učestvovala je i ekonomski diplomata Ambasade Republike Slovačke u Srbiji, Helena Mravikova.

Sve veći značaj organske proizvodnje u agrobiznisu

Otvarajući Forum predsednik Opštine Bač, Dragan Stašević ukazao je na trend povećanja poljoprivrednih površina pod organskim proizvodima i sve veći značaj ove proizvodnje u agrobiznisu Srbije, istakavši da je Selenča na ovom polju lider u regionu. Organizatori, kao veliki uspeh ovogodišnjeg Foruma o organskoj proizvodnji navode konstruktivno vođene razgovore na Međunarodnim poslovnim susretima AgroOrganic B2B, na kojima je 79 učesnika zatražilo 155 sastanaka i pored činjenice da su ovo prve održane B2B sesije u regionu, kada je organskoj poljoprivredi reč.

Predstavljeno automatizovano navodnjavanje

Stručnjaci Instituta "Mihajlo Pupin" predstavili su u regionu jedinstven, savremeni automatizovani uređaj za proizvodnju električne energije na bazi korišćenja svetlosne energije sunca, koji bi mogao imati značajnu ulogu u povećanju navodnjavanih poljoprivrednih površina u Srbiji. Prvi pokretni robotizovani solarni energo-generator (MobiSun pro Energy) zahteva minimalne investicije u odnosu na klasične vidove navodnjavanja, a obezbeđuje značajan ekonomski efekat na srpsku poljoprivredu.

"Ovaj, energetski efikasan ekološki uređaj, koristi sunčevu energiju, ne povezuje se na elektricnu mrežu i ne zahteva nikakvu građevinsku infrastrukturu, a navodnjavanje na ovaj način ne zagađuje životnu sredinu", objasnio je prof. dr Aleksandar Rodić, stručnjak projektnog tima Instituta "Mihajlo Pupin".

O inovativnim rešenjima u poljoprivredi u okvru razvojno-istraživačke sesije Foruma razgovarali su predstavnici 14 institucija iz četiri zemlje.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Forum o organskoj proizvodnji Organska hrana Izvoz Organski proizvođači Selenča Podrška izvozu Pomoć države COPS AgroOrganic B2B Institut Mihajlo Pupin Navodnjavanje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer