Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska poljoprivreda
  • 05.11.2017. 11:00

Sredstva zaštite u organskoj proizvodnji

Donosimo vam pregled dozvoljenih sredstava za zaštitu bilja i njihovu ishranu u organskoj proizvodnji.

Foto: Mario Relatić
  • 3.513
  • 301
  • 0

Jedan od najvećih problema sa koji se suočavaju proizvođači u organskoj proizvodnji je suzbijanje bolesti, štetočina i korova. Razlog je taj što nije dozvoljena upotreba sintetičkih hemijskih preparata, koji se koriste u konvencionlanoj poljoprivredi.

Međutim, zaštita bilja u ovoj proizvodnji ne znači samo prostu zamenu pesticida, onima koji su dozvoljeni.

"U pitanju je kompleksan sistem kontrole štetnih organizama, koji se oslanja pre svega na preventivne mere, kao i dozvoljene biološke mere propisane zakonom i pravilnicima o organskoj proizvodnji. Primena biopesticida samo je krajnja mera, koja se primenjuje u okolnostima u kojima sve druge primenjene mere nisu dovoljno efikasne", piše za PSSS Bojan Mijatović.

Cilj zaštite bilja u organskoj poljoprivredi je da se održi nivo štetnih organizama ispod praga ekonomske štetnosti. U organskoj proizvodnji voća i povrća neophodne su dodatne mere.

Koja su to sredstva koja možete da koristite za zaštitu i ishranu biljaka u organskoj proizvodnji, pogledajte u dokumentima ispod teksta!

Foto: Mario Relatić


Dokumenti


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Bojan Mijatović Organska proizvodnja Sredstva za zaštitu biljaka Biopesticidi


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]