Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon
  • 02.05.2023. 13:30

Šta će doneti novi Zakon o organskoj proizvodnji?

U cilju usklađivanja naših propisa sa ovom novom uredbom, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede počelo je sa pripremama novih zakonskih rešenja u oblasti organske proizvodnje.

Foto: Depositphoto/ilixe48
  • 168
  • 30
  • 0

Кako bi se domaća javnost upoznala sa predstojećim zakonskim izmenama koje se očekuju u domenu organske proizvodnje, Serbia Organika je pripremila priručnik pod nazivom "Vodič u nove propise za organsku proizvodnju" autorke Ivane Simić.

Važeći Zakon ("Službeni glasnik" RS 30/10 i 17/19- dr. zakon) je pripreman u skladu sa tada važećim propisima Evropske unije - Uredbom saveta (EC) br. 834/2007 i Uredbom komisije (EC) br. 889/2008. Međutim, njime nisu obuhvaćene sve oblasti pomenutih uredbi, Evropska komisija je donela 2018. godine nova Uredbu br. 2018/848 koja uređuje oblast organske proizvodnje i ona je u primeni od 2022. godine.

U cilju usklađivanja naših propisa sa ovom novom uredbom, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede počelo je sa pripremama novih zakonskih rešenja u oblasti organske proizvodnje. Nova zakonska rešenja, pored toga što će urediti potpuno nove oblasti, koje nisu obuhvaćene važećim Zakonom, detaljnije će urediti pojedine oblasti, a doneće i veći broj izmena koje će se u budućnosti odraziti na funkcionisanje sektora pomenute proizvodnje koji se više od jedne decenije odvijao u skladu sa važećim Zakonom.

Cilj "Vodiča u nove propise za organsku proizvodnju" je da pruži osnovne smernice i približi svim učesnicima razlike i novine i pripremi ih na što efikasnije prilagođavanje i funkcionisanje unutar sektora kada novi Zakon o organskoj proizvodnji bude u primeni.

Izdavanje vodiča je je podržala Nemačka razvojna saradnja koju sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH kroz Projekat za razvoj privatnog sektora u Srbiji (PSD).


Izvori

Serbia Organica


Tagovi

Organska proizvodnja Ivana Simić Vodič Evropska unija Zakon


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao