Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lazanja bašta
  • 24.02.2024. 07:30

Šta je lazanja bašta? Evo sedam koraka do izgradnje

Svrha lazanja bašte je dobiti bogat i plodan sloj koji će zadržati vlagu, smanjiti korov te olakšati sam uzgoj.

Foto: Depositphotos/huertinadetoni
  • 191
  • 19
  • 0

Jedna od tehika uzgoja biljaka na uzvišenju je takozvana lazanja bašta. Naziv je dobila po tome što se u kreiranju ovakve bašte koriste slojevi različitih materijala kao što su trava, lišće, piljevina, slama, kompost, biljni ostaci, stajnjak, karton, novine. 

Nije isto što i povišena i hugelkultur gredica

Svrha lazanja bašte je dobiti bogat i plodan sloj koji će zadržati vlagu, smanjiti korov te olakšati sam uzgoj. 

Da odmah napomenemo, razlikuju se od običnih povišenih gredica koje imaju strukturu s okvirom od greda, cigala, kamenja i slično te u kojima se najčešće koristi mešavina baštenske zemlje i komposta.

TOP sedam vrsta biljaka za uzgoj u visokim gredicama

Takođe, nisu isto što i hugelkultur uzgoj koji podrazumeva kreiranje gredice uz pomoć trupaca, granja i ostalog organskog materijala. 

Kako napraviti lazanja baštu? 

1. Odabir lokacije
Kao prvo, odaberite sunčanu ili lokaciju u polusenci. Očistite prostor od trave i korova kako biste umanjili mogućnost njihovog prodiranja kasnije u gredicu. Pazite da ne bude ne bude preširok, kako biste mogli doći do biljaka sa svake strane. Optimalna širina je oko 130 cm. Može biti uokviren, ali i ne mora. 

2. Sloj po sloj
Krenite u slaganje slojeva prikupljenih materijala na tlo. Prvi sloj neka bude trava ili karton koji će sprečiti rast korova iz zemljišta. On treba biti debljine pet do 10 cm. Za drugi sloj debljine 10 do 15 cm stavite lišće ili piljevinu koji će zadržati vlagu i dati rastresitost. Treći sloj neka bude kompost ili zreo stajnjak te organski materijali poput biljnih ostataka, soca od kafe i slično, a njegova debljina neka bude 10 do 20 cm. Ponovite sve slojeve dok ne postignete željenu visinu gredice, a ona je obično 60 do 90 cm. 

3. Obilno zalivanje
Nakon toga gredicu dobro zalijte kako bi se materijali sjedinili. Kako se bude slegala, dodajte nove slojeve. 

4. Strpljen spašen
Idealno je pričekati nekoliko nedelja, pa čak i meseci da bi se svi materijali u gredici počeli da razgrađuju i stvarati plodno tlo. Dakle, imate dovoljno vremena do polovine maja kada se sade paradajz, paprike, tikvice, krastavaci, patlidžani i drugo plodonosno povrće koje treba upravo ovakvo hranljivo zemljište. 

5. Šta još uzgajati?
Osim već spomenutih vrsta, u lazanje vrtu možete uzgajati korenasto povrće kao što su šargarepa, peršun, cvekla, rotkva i slično. Takođe, odlično je i za lisnato, dakle blitvu, salate, spanać, lisnati kelj. Uz krajeve možete uzgajati jagode, ali i bobičasto voće. Začinsko bilje i cveće će doprineti raznolikosti, prirodnoj zaštiti i privući korisne insekte. 

6. Tokom vegetacije
Tokom vegetacije biljke možete malčirati, a važno je i redovno zalivanje kao i prihrana. Osigurajte potporu biljkama kojima je to potrebno, kao što su padarajz, krastavci i slično. Redovno ih prihranjujte i pratite u slučaju da se pojave znakovi štetočina ili bolesti kako biste preduzeli odgovrajuće mere suzbijanja, a što je isto kao i kod svakog drugog uzgoja. Ako se gredica na nekom mestu slegne, dodajte sveži sloj organske materije ili novi sloj zemlje.

7. Priprema za sledeću sezonu
Nakon završetka sezone, očistite je od jednogodišnjeg bilja, prevrnite zemljište u njoj pomoću ašova, rastresite pomoću vila te dodajte nove slojeve organskih materijala.  


Tagovi

Vrste povrća Kako napraviti Organski materijali Lazanja bašta Plodno zemljište Bašta u slojevima


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.