Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bilja
  • 02.08.2023. 07:30

Šta uraditi kada preteramo sa đubrivom od koprive?

Biljke tokom razvoja menjaju potrebe za hranivima. Šta im je potrebno u fazi cvetanja, formiranja i zrenja plodova?

Foto: Julijana Kuzmić
  • 424
  • 68
  • 0

Kopriva je vrsta za koju možete imati samo reči hvale. Međutim, ponekad preteramo s njenom upotrebom kao đubriva za poljoprivredne kulture. Đubrivo koje dobijamo fermentacijom koprive je veoma bogato azotom i koristimo ga u pojedinim fazama rasta i razvoja biljaka.

Prepoznajte kada biljka traži određena hraniva

Upravo u ovoj osobini koprive se krije problem o kojem sve češće pričaju. Veliki broj ljudi koji primenjuju ovo đubrivo svedoči da ima veoma bujne i razvijene biljke paprike, paradajza, patlidžana i drugih vrsta, ali nema cvetova i plodova.

Uzrok tome je što u različitim fazama razvoja biljkama treba više ili manje određenih hraniva. Tako mladim i presađenim biljkama treba dosta fosfora koji pomaže u razvoju korena i ukorenjivanju mladog rasada povrća i drugog bilja. U fazi rasta i razvoja biljkama treba azot koji je gradivni element i učestvuje u izgradnji zelene mase. Ovo je period kada dodajemo đubrivo od koprive.

Za cvetove i plodove smanjite dodavanje azota

Početkom cvetanja, zametanje i razvoj plodova biljaka menja zahteve. U ovim fazama potrebno je smanjiti dodavanje đubriva bogata azotom. Sada je biljkama potreban kalijum koji doprinosi razvoju i zrenju plodova. Zahvaljujući njemu prinos se može povećati i do 40 odsto. Aktivira procese fotosinteze i formiranja enzima. Ima jak uticaj na kvalitet plodova, povećava sadržaj šećera i skroba u njima, poboljšava ukus, produžava rok čuvanja. Same biljke dobro ishranjene ovim elementom postaju otpornije na sušu i mraz.

Kako bi osigurali dobru snabdevenost kalijuma možemo dodavati namenska mineralna đubriva, ali i sami da ih pripremimo od pepela ili biljaka, prvenstveno od gaveza.

Đubrivo od gaveza je bogato kalijumom. Za pripremu je potrebno da 1 kg listova gaveza usitnite i prelijete sa 10 l vode. Ostavite potopljeno nedelju dana kao kada pravite đubrivo od koprive. Kada završi fermentaciju procedite sadržaj i razredite vodom u odnosu 1:10.

Drugi način da povećate sardžaj kalijuma je kada imate mnogo gaveza da ga pokosite i koristite kao malč koji je odličan za: paradajz, mahunarke, jagode, voćna stabla koja tek stupaju u rod.


Tagovi

Kopriva Đubrivo od koprive Organsko đubrivo Azotno đubrivo Gavez Đubrivo od gaveza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.