Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gazdinstvo Šaletić
  • 19.10.2019. 14:00
  • Pomoravski okrug, Paraćin

Stopama predaka proizvode i prerađuju voće i povrće

"Ideja i želja da unapredimo poslovanje gazdinstva i podignemo na viši nivo realizovana je pre tri godine, tako što smo krenuli da povrće i voće koje proizvodimo preradimo u gotov proizvod i kao takav prodamo", ponosno priča Borislav Šaletić.

Foto: Borislav Šaletić
  • 484
  • 128
  • 0

Porodično gazdinstvo Šaletić iz Paraćina poljoprivrednom proizvodnjom se tradicionalno bave generacijski unazad. Diplome, završene škole, radna mesta nisu ih omela da nastave stopama predaka. Ponosno i sa puno ljubavi održavaju imanje i sa uživanjem proizvode povrće, voće, kukuruz i pšenicu.

Primarne biljne vrste na gazdinstvu su: paprika, lubenica, šljiva, kajsija, a gazdinstvo proizvodi na 4 ha kukuruz i pšenicu. Proizvode koje proizvedu na gazdinstvu prodaju na zelenoj pijaci u Paraćinu, a manji deo otkupljivačima.

Gazdinstvo broji četiri člana otac Dušan, majka Snežana, sin Borislav i supruga Elena koji ravnopravno učestvuju u celokupnom radu. Udruženi zajedničkim snagama proizvode rasada, rasađuju, ubiraju plodove svog rada i prerađuju do finalnog proizvoda.

Porodica proizvode rasada, rasađuju, ubiraju plodove svog rada i prerađuju do finalnog proizvoda

Celokupni asortiman proizveden je na sopstvenom imanju

"Ideja i želja da unapredimo poslovanje gazdinstva i podignemo na viši nivo realizovana je pre tri godine, tako što smo krenuli da povrće i voće koje proizvodimo preradimo u gotov proizvod i kao takav prodamo," ponosno priča Borislav.

Raznovrsna paleta proizvoda od ajvara, zimskih salata do džemova i slatka od voća asortiman je koji gazdinstvo Šaletić nudi kupcima. Proizvodnja za sada nije velika, kaže Borislav, bitan je kvalitet. Celokupni asortiman proizvoda koji sa velikom ljubavlju proizvode na gazdinstvu je od voća i povrća proizvedenog na sopstvenom imanju.

Poljoprivredno gazdinstvo Šaletić ukupno obrađuje 5 ha, od čega je 1 ha pod povrćem i voćem, a ostalih 4 ha pod ratarskim usevima. Gazdinstvo jako vodi računa o očuvanju životne sredine, na svojim parcelama ne koriste totalne herbicide, sve ostale preparate za zaštitu bilja upotrebljavaju pod strogim nadzorom. Zalažu se za pravilno odlaganje pvc ambalaže, u kojoj se uglavnom pakuju sredstva za zaštitu i ishranu biljaka.

Poljoprivredno gazdinstvo na svojim parcelama ne koristi totalne herbicide

Problemi sa kojima se susreću - manjak kvalitetne snage i vremenske prilike

Problemi sa kojima se susreću na gazdinstvu su manjak kvalitetne radne snage i vremenske prilike na koje se ne može uticati.

"Seme i sadni materijal nabavljamo u saradnji sa našim agronomom. Mogućnost da sve naše parcele navodnjavamo i na taj način obezbedimo sigurnu proizvodnju nam je u velikoj meri olakšala da ne gledamo u nebo i pitamo se hoće li biti kiše danas ili neće," kaže Borislav.

Borislav kaže da je savet svima koji bi želeli da se upuste u ovaj vid proizvodnje je da se pre svega o svemu dobro i kvalitetno informišu, da o proizvodnji naprave detaljan biznis plan i spreme početni kapital za ulaganje, koji je najpotrebniji pored dobre volje i želje. 

"Prinosi na gazdinstvu su zadovoljavajući, usklađeni sa trenutnim mogućnostima. Korisnici smo osnovnih podsticajnih sredstava koje država daje," kaže Borislav i dodaje da izostaje podrška države, velika cena goriva i sredstva za ishranu biljaka, a male otkupne cene ratarski useva nemaju isplativost.

Gazdinstvo Šaletić ima u planu da sledeće godine krene sa proizvodnjom rakije od šljive i kajsije.


Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredno gazdinstvo Šaletić Proizvodnja povrća Proizvodnja voća Domaća zimnica Ajvar Domaće slatko Borislav Šaletić


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.