Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni preparati
  • 09.08.2019. 12:00

Suzbijte lisne vaši prirodnim putem

Bez obzira gde mogu da se pojave, lisne vaši moguće je suzbiti i prirodnim putem, odnosno, bez upotrebe hemijskih preparata. Ako se i pored svih mera predostrožnosti pojave, biljku operite pod mlazom vode, a zatim poprskajte preparatom koji ste sami napravili umesto tretiranja insekticidom.

Foto: Depositphoto/schankz
  • 31.286
  • 497
  • 1

Lisne vaši su zeleni insekti male veličine i mekog tela. Brzo se razmnožavaju, a jedna vaš za samo nedelju dana može da izleže osamdeset novih jedinki. Imaju veliki broj generacija pa iz tog razloga dosta su prisutne na gajenim biljkama. Kada napadnu usev, isisaju sok tako da lišće počinje da se suši, a cvetovi ne uspeju da cvetaju. Zbog toga je veoma važno često vizuelno pregledati biljke. Posebnu pažnju obratiti na donji deo lista.

Bez obzira gde mogu da se pojave, lisne vaši moguće je suzbiti i prirodnim putem, odnosno, bez upotrebe hemijskih preparata. 

Lisne vaši kontrolišite pomoću biljaka, insekata i ptica

Ako se i pored svih mera predostrožnosti pojave, biljku operite pod mlazom vode, a zatim poprskajte preparatom koji ste sami napravili umesto tretiranja insekticidom. Upotreba prirodnih preparata posebno je važna kod biljaka koje se drže u kućnim uslovima i koriste kao začini ili čajevi, poput na primer lekovitog bilja

Na kojim biljnim delovima najčešće parazitiraju?

Javljaju se na voću, povrću, cveću, ali i lekovitom bilju. Hrane se mladim delovima biljke, na kojima i parazitiraju. Takođe, štete mogu da prave i na pupoljcima, mladim delovima stabljike, plodovima i korenju. 

Štetu prave tako što sišu biljno tkivo pri čemu dolazi do raznih deformacija napadnutih delova biljke. Vaši na taj način slabe biljku jer joj kradu hranljive materije, a pri tom ovim putem prenose i razna virusna obolenja. 

Temperatura vazduha i vlažnost vazduha imaju veliki uticaj na njihovu pojavu. Optimalna temperatura za razvoj je u intervalu od 20 do 28 stepeni dok vlažnost treba da bude preko 60%. Kiša i jači pljuskovi spiraju vaši sa biljaka i one zatim polako propadaju na zemljištu. Suša takođe dovodi do smanjenja njihove brojnosti. 

Lišće paradajza toksično je za vaši

Dve do tri šake lišća paradajza iseckajte i potopite u dve do tri čaše mlake vode. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutru procedite i sipajte u flašu sa rasprskivačem. Sa ovim rastvorom poprskajte kompletnu biljku, pri tom imajte u vidu da se najviše vaši nalazi na donjem delu listova gde se ujedno i najmanje vide. Toksični sastojci iz lista paradajza uništiće biljne vaši, a što je najvažnije nisu opasni i štetni za ljude.

Na cvetnicama mogu da se suzbiju smesom koja može da se napravi od sastojaka koje ima svako domaćinstvo. Krupno izrendati 30 grama crnog luka i malo sapuna za veš. Ovu smesu preliti sa jednim litrom vode i ostaviti da odstoji pet sati, zatim procediti rastvor i sa njim prskati cvetnice. 

Rastvor od belog luka i deterdženta

Izgnječite dve glavice belog luka i dodajte dve kašike mineralnog ulja, odnosno, tečnog parafina. Ostavite da odstoji 24 sata, procedite pa sipajte u pola litra vode. U to dodajte i jednu kašiku tečnosti za sudove. Rastvor držati na tamnom mestu. Za prskanje biljaka uzmite tri kašike ovog rastvora i stavite u pola litra vode. Sa ovim prskati biljke koje su napale vaši.

Preparatima od povrća zaštitite drugo bilje

Ako vam se učini da je rastvor suviše jak za biljku, razblažite ga sa još malo vode. Prvo proverite na par listova pa ako listovi ne požute dobar je, a ako počnu da žute, suviše je jak za njih i morate ga još malo razblažiti sa vodom. Beli luk sadrži supstance koje deluju kao insekticid, a tečnost za pranje sudova razoriće površinski sloj biljnih vaši koje će uginuti od dehidratacije. Neprijatan miris belog luka vrlo brzo nakon prskanja nestane.

Ljuske od jaja dobre i za zemljište i protiv vaši

Za uništavanje biljnih vaši može da pomogne i usitnjena ljuska od jajeta. Ljuske bi prvo trebalo ostaviti nekoliko dana da se dobro osuše. Zatim ih izmrviti i samleti u mlinu za kafu. Sa dobijenim prahom, posipa se biljka koju su napale lisne vaši. Prah ne odgovara ovim insektima, ali zato može da poboljša kvalitet zemljišta jer sadrži kalcijum.

U borbi protiv vaši, korisnim se pokazao i rastvor od sirćeta i deterdženta za sudove. Jednostavno se priprema tako što se u pola litre vode sipa jedna kašika sredstva za pranje suđa i dve kašike sirćeta. Ovaj rastvor se zatim sipa u flašu sa rasprskivačem i sa njim se poprska biljka. Nakon prskanja, ostavi se da deluje osam do deset sati da deluje nakon čega se biljka ispere čistom vodom. Navedeni postupak može da se ponovi tek nakon nekoliko dana.


Tagovi

Lisne vaši Prirodni preparati Suzbijanje vaši Napadnuta biljka Lišće paradajza Ljuske od jaja Tečni parafin Rastvor od sirćeta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!