Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organsko
  • 29.04.2023. 10:30

Sve traženiji naši organski proizvodi: Koji najviše?

U preko 30 država, izvezeno je najviše zamrznutog organskog voća.

Foto: Depositphoto/bellena (ilustracija)
  • 221
  • 67
  • 0

Vrednost izvoza organskih proizvoda već godinama beleži konstantan rast, pa je i u 2022. godini porastao u odnosu na prethodnu, i ujedno je to rekordan iznos od 2012. godine kada su prvi put ovi podaci postali deo informacionog sistema Uprave carina, pa je od tada zabeležio porast od oko 18 puta, podaco su Serbia Organica-e.

Inače, preko 80 odsto organskih proizvoda do sada je namenjen izvozu. Udeo Srbije u izvozu u EU organskog voća, svežeg ili sušenog, isključujući citruse i tropsko voće je u 2021. iznosio 8,4 odsto. 

U preko 30 država, izvezeno je najviše zamrznutog organskog voća, od čega najaviše zamrznutog jagodastog: maline, kupine, borovnice, ribizle, jagode.

"Pored jagodastog voća, izvozimo i zamrznutu višnju i šljivu. Organsko sušeno voće, kao i voćni koncentrati i pirei takođe čine veliki udeo u ukupnom izvozu. Optimističan podatak je i da sve više počinjemo da izvozimo prerađene organske proizvode. Tradicionalno, najviše izvozimo na tržište Evropske unije: Nemačka, Holandija, Austrija Francuska, Italija, Poljska, Italija, zatim u SAD i Kanadu", naveli su u svom časopisu.


Izvori

Serbia Organica


Tagovi

Izvoz Organsko povrće Organsko voće SerbiaOrganica Rast izvoza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.