• Tesla Model
  • 26.03.2019. 18:00

U električnom autu prevezao 200 kg voća od Španije do Švedske

Pel Lundborg putovao je 3.700 kilometara u 100% električnom automobilu, Tesla Model 3, od Malage do svog rodnog grada Linkopinga. U prtljažniku je prevezao 200 kilograma avokada.

Foto: Facebook/Finca Solmark
  • 304
  • 56
  • 0

Pel Lundborg uspešni je švedski preduzetnik koji se u Malagu (Španija) preselio pre 19 godina. Iako je skoro penzionisan u svojoj kompaniji THQ Nordic, osnovanoj pre 25 godina i specijalizovanoj za dizajn video igara, još uvek povremeno radi neke poslove. 

Ipak, Lundborg je radoholičar pa je pre godinu dana odlučio kupiti farmu u mestu Karatraka i nazvao je Solmark. Cilj mu je ostvariti visokokvalitetnu organsku proizvodnju kako bi proizvode izvezao u Švedsku. Jedna od njegovih prvih promotivnih akcija je i više nego upečatljiva, piše diariosur.es.  

Izvoz bez ekološkog otiska

Naime, protekle je nedelje ovaj preduzetnik putovao 3.700 kilometara u svom 100% električnom automobilu, Tesla Model 3, od Malage do svog rodnog grada Linkopinga. U prtljažniku prevezao je 200 kilograma avokada kog je ubrao dan pre odlaska sa svoje farme u Pizari. Njegov zasad još uvek je mlad i ne donosi puno plodova. 

"Ideja je pokazati da se plodovi mogu otpremiti od farme do vrata kupaca u Švedskoj, bez ekološkog otiska", izjavio je Lundborg koji je ovo putovanje iskoristio i kao marketinšku akciju, ali kako bi napravio nešto zanimljivo i filantropski. 

"Ovo je unapređenje poslovanja, ali i očuvanje životne sredine, pokušaj promene mentaliteta i dokaz da je ovako nešto moguće", objasnio je preduzetnik. 

Rutu osmislili oslanjajući se na mrežu punjača

Lundborg je putovao sa prijateljem, a putovanje se moglo pratiti u realnom vremenu putem Facebook stranice farme Solmark. Na putovanje su krenuli u četvrtak, 21. marta, a stigli u subotu popodne, 23. marta. Rutu su osmislili oslanjajući se na mrežu punjača koje je Tesla već postavio širom Evrope, a koja se može pronaći putem mobilne aplikacije na komandnoj tabli automobila. 

Pel Lundborg kupio je 15 hektara zemlje kako bi se udaljio od života pod stresom. Na zemljištu koje je ujedno očistio i od gomile smeća, napravio je vitalan poslovni projekat gde osim avokada i jabuka uzgaja i masline. Maslinovo ulje koje proizvede takođe izvozi u Švedsku gde je ono još uvek egzotičan proizvod. 

"Plodovi kao što je avokado uvek dolaze iz dalekih zemalja, u kontejnerima tako da njegov kvalitet nije dobar. Zato sam izabrao avokado kao glavni proizvod ovog putovanja od jednog do drugog kraja Evrope", zaključio je Lundborg. 

* Ekološki otisak- Zbir svih ekoloških "usluga" koje ljudi mogu da očekuju sa jednog određenog geografskog prostora ili okruženja


Tagovi

Tesla Model Ekološki otisak Pele Lundborg Solmark


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.