Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvedi sada na sigurnom
  • 08.11.2016. 11:00

Uspešna akcija spašavanja medveda

Početkom prošle sedmice u Srbobranu su oduzeta tri odrasla medveda koje je u neprikladnim uslovima držalo fizičko lice. Oduzeta su dva primerka mrkog medveda i jedan primerak hibrida mrkog i polarnog medveda.

Foto: www.eko.minpolj.gov.rs/ H. Vladev
  • 343
  • 46
  • 0

Inspekcija za zaštitu životne sredine Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine je početkom prošle sedmice u Srbobranu oduzela tri odrasla medveda koje je u neprikladnim uslovima držalo fizičko lice. Oduzeta su dva primerka mrkog medveda Ursus arctos i jedan primerak hibrida mrkog i polarnog medveda Ursus arctos x Ursus maritimus. Predmetne vrste medveda su zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) čiji je Republika Srbija potpisnik od 2001. godine, dok mrki medved uživa status strogo zaštićena vrsta na osnovu nacionalnih propisa.

Medvedi spašeni neadekvatnih uslova držanja u zatočeništvu

Oduzimanje živih primeraka divljih životinja i njihovo dalje zbrinjavanje je obavljeno u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine. Za predmetnu akciju oduzimanja i zbrinjavanja opasnih divljih životinja bilo je neophodno angažovanje tima stručnjaka, odnosno veterinara i biologa iz Zoološkog vrta Palić i Zoološkog vrta grada Beograda, kao i specijalizovanog tima za medvede iz NVO Četiri Šape (Vier Pfoten), sa kojim Ministarstvo ima uspostavljenu zvaničnu saradnju već nekoliko godina.

Medvedi su prilikom intervencije nakon uspavljivanja i pre pripreme za transport pregledani od strane stručnog tima, koji je zabeležio fizička oštećenja na telima životinja i poremećaja u ponašanju zbog neadekvatnog držanja u zatočeništvu. Oduzete životinje su vakcinisane, čipovane i uzeti su neophodni uzorci. Privremeno su zbrinute u sklopu zoološkog vrta Palić i Zoološkog vrta grada Beograda, do okončanja procedure njihovog trajnog zbrinjavanja u sklopu specijalizovanih prihvatilišta za medvede u Nemačkoj i Bugarskoj uz podršku NVO Četiri Šape (Vier Pfoten).

Nadležni organi nastavljaju i potragu za jednim jaguarom (Panthera onca) i jednim makaki majmunom (Macaca sp.) koji su takože držani u neprikladnim uslovima, a koje je vlasnik protivzakonito izmestio na nepoznatu lokaciju pre inspekcijskog nadzora.

Foto: www.eko.minpolj.gov.rs/ H. Vladev


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Mrki medved Hibrid mrkog i polarnog medveda Strogo zaštićena vrsta Četiri šape Zatočeništvo Neadekvatni uslovi držanja


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]