Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova pravila EU
  • 26.05.2018. 15:00

Usvojena nova pravila EU za ekološku poljoprivredu!

Stara pravila koja se odnose na ekološku proizvodnju bila su neujednačena u celoj E, jer su uključivala širok spektar različitih praksi i izuzetaka. Nova regulacija primenjivaće se od 1. januara 2021. godine!

Foto: Bigstockphoto/Alex_eg
  • 380
  • 22
  • 0

Evropsko veće je usvojilo nova pravila EU o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda. Nova uredba podstiče održivi razvoj ekološke proizvodnje u EU i nastoji da osigura poštenu konkurenciju za poljoprivrednike i preduzetnike, sprečavanje prevara i nepoštenih postupaka, kao i poboljšanje poverenja potrošača u ekološke proizvode.

"Poljoprivredna zemljišta pod ekološkom proizvodnjom više su nego udvostručena u poslednjoj deceniji  i još uvek rastu. Zahvaljujući pravilima koja su danas usvojena, ekološki sektor će i dalje napredovati, a potrošači mogu verovati da su ekološki proizvodi koje kupuju vrhunskog kvaliteta", rekao je Rumen Porodzanov, ministar poljoprivrede, hrane i šumarstva Republike Bugarske i predsednik Veća.

Stara pravila bila su neujednačena u celoj EU

Stara pravila koja se odnose na ekološku proizvodnju bila su neujednačena u celoj EU, jer su uključivala širok spektar različitih praksi i izuzetaka. Takođe, načelo ekvivalentnosti koja se primenjuje na uvezenu ekološku hranu stvorilo je situaciju u kojoj se različiti standardi primenjuju na različite proizvođače iz iste zemlje.

Zato je bio potreban novi zakonodavni okvir za opremanje brzorastućeg sektora sa jasnim i stabilnim pravilima. Potrbno je omogućiti ekološkim proizvođačima da se takmiče pravedno, nezavisno od toga da li proizvode u EU ili u trećoj zemlji.  Zahvaljujući novim pravilima kupci koji kupuju proizvod koji nosi EU eko logo mogu biti sigurni da će dobiti isti kvalitet širom EU!

Nova regulacija stupa na snagu trećeg dana nakon objavljivanja u Službenom listu Evropske unije i primenjivaće se od 1. januara 2021. godine.

Šta se mijenja januara 2021.?

  • Pravila o proizvodnji biće pojednostavljena i dalje usklađena putem ukidanja izuzetaka i odstupanja;
  • kontrolni sistem će se ojačati zahvaljujući strožim merama opreza i robusnim proverama na temelju rizika duž celog lanca snabdevanja;
  • proizvođači u trećim zemljama moraće se pridržavati istih pravila kao i proizvođači u EU;
  • područje nove regulative pokriće širu listu proizvoda (npr. so, pčelinji vosak, mate čaj, listovi vinove loze, palmina jezgra) kao i dodatna pravila proizvodnje (npr. za jelene, kuniće i živinu);
  • sertifikovanje će biti lakše za male poljoprivrednike, zahvaljujući novom sistemu grupnog sertifikovanja;
  • biće jedinstveniji pristup, kako bi se smanjio rizik od slučajne kontaminacije pesticidima;
  • odstupanja za proizvodnju u gredicama u staklenicima biće ukinuta.

Izvori

AgPress


Tagovi

Ekološka proizvodnja Nova pravila EU regulacija Označavanje ekoloških proizvoda


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!