Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodnja u EU
  • 21.04.2018. 20:30

Usvojili Uredbu o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda

Razvoj ekološke proizvodnje jedan je od prioritetnih političkih ciljeva Evropske unije.

Foto: Pixabay / artisano
  • 200
  • 14
  • 0

Evropski parlament je na svojoj plenarnoj sednici u Strazburu usvojio Uredbu Evropskog parlamenta i Veća o ekološkoj proizvodnji i označivanju ekoloških proizvoda kojom su znatno poboljšana pravila za uvoz i izvoz, kao i za sertifikaciju i kontrolu ekoloških proizvoda.

Razvoj ekološke proizvodnje jedan je od prioritetnih političkih ciljeva Evropske unije. Iako se tržište ekoloških proizvoda konstantno proširuje, poljoprivredna zemljišta EU pod ekološkom proizvodnjom i dalje predstavljaju manje od 6% kompletnog poljoprivrednog područja, pa se razlika između potražnje i potrošnje EU pokriva uvozom koji je u porastu

Cilj ove uredbe je da se nadjačaju regulativne i neregulativne prepreke za ekološku poljoprivredu u EU, te da se poveća poverenje potrošača i urediti nedostatke u sistemu kontrola i trgovinskom režimu. Takođe je želja da se izbegne nepošteno tržišno takmičenje između proizvođača, kao i da se odgovori na rizike povezane sa funkcionisanjem unutrašnjeg tržišta.

Ekološka poljoprivreda može doprineti očuvanju ruralnog prostora

Rečeno je da ekološka poljoprivreda može da doprinesu očuvanju ruralnog prostora i da mu da dodatu vrednost i tako doprinese održivom razvoju i ostanku mladih na selu. Ipak, postoji još puno prepreka pred proizvođačima i potrošačima, koje bi trebalo da budu otklonjene da bi ekološka poljoprivreda ostvarila svoj puni potencijal.

Pregovarački tim Evropskog parlamenta uspešno je završio pregovore sa Većem i Komisijom u junu 2017. nakon 18 trijaloga i 20 meseci intenzivnih pregovora. Ovom Uredbom će se urediti nedostatak u sistemu kontrola i trgovinskom režimu, a potrošačima će se dati garancija da ono što kupuju kao ekološki proizvod zaista i odgovara sertifikatu.

Dostupnost semena i biljnog reproduktivnog materijala

Pitanje rezidua pesticida, koje je od samog početka bilo najveći kamen spoticanja, ipak je dogovoreno kompromisom, kojim se omogućuje državama članicama da postave granične vrednosti ili da u potpunosti zabrane tragove pesticida u ekološkim proizvodima. Rešavanje problema odgođeno je do 2024. godine kada Komisija treba da sprovede reviziju.

Kad je u pitanju poboljšanje dostupnosti semena i biljnog reproduktivnog materijala prilagođenih potrebama ekoloških proizvođača, dogovorene su fleksibilnosti i prelazno razdoblje do 2035. godine. Za označavanje ekoloških proizvoda dogovoreni su takođe fleksibilni mehanizmi i izuzeća za male trgovine. 


Tagovi

Ekološka proizvodnja Sertifikat Označavanje proizvoda Eko proizvođači Uvoz


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.