Pretraživanje tekstova
Osetljive biljne vrste zaostaju u porstu, manja je rodnost i lošiji kvalitet plodova. Šta možemo da učinimo da sprečimo ovu pojavu?
Zakiseljavanje zemljišta može biti veliki problem u poljoprivrednoj proizvodnji. Prisustvo jona hidrogena i aluminijuma rezultira kiselom reakcijom. Posledica toga je da biljke lošije usvajaju neophodne mikro i makroelemente i da se toksične materije u zemlji lakše rastvaraju.
U ovakvoj sredini većina useva daje niže prinose lošijeg kvaliteta. Zbog toga je važno obratiti veliku pažnju na pH reakciju, izbor vrste koju uzgajamo i đubriva koja koristimo.
Neke vrste su izuzetno osetljive. To možete primetiti po tome što zaostaju u porastu, pokazuju znakove nedostatka određenih hraniva, čak i kada ih ima dovoljno u zemljištu. Češće se dešava pojava biljnih bolesti ili napad određenih štetočina. Najviše na povećanje kiselosti reaguju: kukuruz, pšenica, ječam, uljana repica, repa, deteline, lucerka, pasulj, soja. Njima pogoduje optimalna pH reakcija između 6 i 7. Ovas i raž su manje osetljive i dobro rastu kada se vrednost kreće između 5 i 6,5. Kulture koje mogu da rastu sa reakcijom ispod pet su heljda i duvan.
Mnogo je faktora koji dovode do nastanka ovog problema. Jedna od razloga je previše padavina ili preveliko zalivanje. Veće količine vode ispiraju hranjive materije u dublje slojeve. Dodaje se nezreo stajnjak ili kompost. Za prihranu se koristi previše i često mineralnih đubriva. Previše se koriste azotna đubriva. Za malč se koriste četinari, njihove iglice ili piljevina.
Jedan od načina sprečavanja je da koristimo zrela organska đubriva, potpuno prerađen stajnjak i kompost. Za malč koristite slamu, seno, opale listove belogoričnih vrsta drveća. Upotreba pepela kao đubriva u bašti blago smanjuje kiselost. Sa njegovim količinama ne treba preterivati kako ne bismo izazvali kontraefekat. Previše đubriva od živine može imati isto delovanje. Dozirajte đubriva bogata azotom u proleće i fazi intenzivnog rasta biljaka. Ne preterujte sa zalivanjem.
Regulacija kiselosti se obavlja kalcifikacijom, odnosno dodavanjem krečnjaka. U slučaju da želite iskoristiti kiselo zemljište možete uzgjati borovnice, štavelj, hortenziju, brusnice.
Tagovi
Zemljište Kiselost zemljišta Zakiseljavanje zemljišta Kvalitet zemljišta Osetljive biljke PH vrednost
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
#RuralFoto #Priroda Napuštena kuća u dekoraciji prirode, na obodu Sotskog jezera, selo Sot.