Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodnost zemljišta
  • 06.08.2023. 07:30

Zakiseljavanje zemljišta - veliki problem u proizvodnji

Osetljive biljne vrste zaostaju u porstu, manja je rodnost i lošiji kvalitet plodova. Šta možemo da učinimo da sprečimo ovu pojavu?

Foto: Maja Celing Celić
  • 715
  • 71
  • 0

Zakiseljavanje zemljišta može biti veliki problem u poljoprivrednoj proizvodnji. Prisustvo jona hidrogena i aluminijuma rezultira kiselom reakcijom. Posledica toga je da biljke lošije usvajaju neophodne mikro i makroelemente i da se toksične materije u zemlji lakše rastvaraju.

U ovakvoj sredini većina useva daje niže prinose lošijeg kvaliteta. Zbog toga je važno obratiti veliku pažnju na pH reakciju, izbor vrste koju uzgajamo i đubriva koja koristimo.

Biljke reaguju

Neke vrste su izuzetno osetljive. To možete primetiti po tome što zaostaju u porastu, pokazuju znakove nedostatka određenih hraniva, čak i kada ih ima dovoljno u zemljištu. Češće se dešava pojava biljnih bolesti ili napad određenih štetočina. Najviše na povećanje kiselosti reaguju: kukuruz, pšenica, ječam, uljana repica, repa, deteline, lucerka, pasulj, soja. Njima pogoduje optimalna pH reakcija između 6 i 7. Ovas i raž su manje osetljive i dobro rastu kada se vrednost kreće između 5 i 6,5. Kulture koje mogu da rastu sa reakcijom ispod pet su heljda i duvan.

Šta izaziva promenu reakcije?

Mnogo je faktora koji dovode do nastanka ovog problema. Jedna od razloga je previše padavina ili preveliko zalivanje. Veće količine vode ispiraju hranjive materije u dublje slojeve. Dodaje se nezreo stajnjak ili kompost. Za prihranu se koristi previše i često mineralnih đubriva. Previše se koriste azotna đubriva. Za malč se koriste četinari, njihove iglice ili piljevina.

Sprečimo nastanak problema

Jedan od načina sprečavanja je da koristimo zrela organska đubriva, potpuno prerađen stajnjak i kompost. Za malč koristite slamu, seno, opale listove belogoričnih vrsta drveća. Upotreba pepela kao đubriva u bašti blago smanjuje kiselost. Sa njegovim količinama ne treba preterivati kako ne bismo izazvali kontraefekat. Previše đubriva od živine može imati isto delovanje. Dozirajte đubriva bogata azotom u proleće i fazi intenzivnog rasta biljaka. Ne preterujte sa zalivanjem.

Regulacija kiselosti se obavlja kalcifikacijom, odnosno dodavanjem krečnjaka. U slučaju da želite iskoristiti kiselo zemljište možete uzgjati borovnice, štavelj, hortenziju, brusnice.


Tagovi

Zemljište Kiselost zemljišta Zakiseljavanje zemljišta Kvalitet zemljišta Osetljive biljke PH vrednost


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.