Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beograd
  • 07.08.2016. 15:30

Zdrava hrana na 35 kvadrata

Da možete proizvoditi organske proizvode za svoju porodicu čak i kada živite u Beogradu pokazuje primer našeg sagovornika. Površina na kojoj proizvodi organske proizvode je mala, ali je veliko zadovoljstvo koje oseća kada je u vrtu. Na ovaj način želi da i njegova deca razviju svest o zdravoj hrani.

Foto: bigstockphotos.com
  • 2.065
  • 296
  • 0

Motivi za organsku proizvodnju našeg sagovornika su želja da se njegova porodica zdravo hrani, kao i bolji ukus ovako proizvedenih proizvoda. Kako živi u Beogradu, naselju Zemun Polje, proizvodnju je organizovao na 35 kvadrata, što delimično podmiruje potrebe četvoročlane porodice. U dodiru sa prirodom uživa i trudi se da ljubav prema proizvodnji zdrave hrane prenese svojoj deci, ali i drugima.

Kupljeno nije bilo ukusno

Da organsku baštu možete imati i kada živite u velikom gradu pokazao je naš sagovornik Goran Prokić, rođeni Beograđanin, koji na okućnici u Zemun Polju u svojoj bašti primenjuje organske principe proizvodnje. On je u šestoj deceniji života, a organskom proizvodnjom se bavi sedam godina: "Proizvodim zdravu hranu za svoju porodicu i sebe. Inicijalna kapisla za pokretanje organske proizvodnje bila je što mi ništa kupljeno nije bilo ukusno."

Na naše pitanje šta proizvodi, Goran odgovara da bi mu bilo lakše da kaže čega nema, te da zbog smene useva, plodoreda koji se mora poštovati, proizvodi razne vrste povrća. Pored toga, tu su i dve leske.

Najviše paradajza

Eko vrt
Sa 35 m2 podmiruje trećinu potreba

četvoročlane porodice

Ipak zbog ograničene površine koju poseduje, na ovaj način podmiruje se oko jedna trećina potreba četvoročlane porodice. "Najviše proizvodim paradajz, od kojeg imam četvtu generaciju sopstvenog semena. Prošle godine sam ga imao dovoljno da ga jedemo u salati i smrznut preko zime. Takođe, i grašak sam proizveo za celu zimu. Ali zato na primer luk, krompir i kupus kupujemo, ne mogu ih proizvesti na ovako maloj površini. Prema nekim istraživanjima stručnjaka, za celu porodicu potrebno je oko 30 ari", kaže naš sagovornik.

O organskoj proizvodnji najviše je istraživao putem interneta. Trudi se da sve proizvede kako kaže na starinski način. Koristi domaće sorte, biljke štiti koprivom, a od đubriva koristi organsko, mikrobiološko đubrivo Slavol. Na kraju našeg razgovora Goran kaže da se trudi da svest o zdravoj ishrani želi da prenese na svoju decu: "Upravo to je ideja. Nisu baš oduševljeni poljoprivrednom proizvodnjom, ali nadam se da ću osim semena u bašti, posejati i seme svesti o zdravoj ishrani". Istovremeno, Goran se trudi da preko društvenih mreža promoviše organsku proizvodnju.

Za organskim proizvodima vlada velika tražnja, što direktno utiče na povećanje broja poljoprivrednih proizvođača i površina. To ukazuje da se sve veća pažnja posvećuje načinu prozvodnje poljoprivrednih proizvoda i uticaju na zdravlje ljudi.

Foto: bigstockphotos.com;DutchlightNetherlands


Tagovi

Zemun Polje Domaće sorte Vrt Goran Prokić


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".