Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološko rano povrće
  • 25.01.2018. 12:15

Zdrava hrana za unuke, ali i mušterije

Milovan Đokić iz Jovanovca kod Kragujevca ostao je tokom tranzicije devedesetih godina prošlog veka bez posla u Zastavi, najvećem automobilskom gigantu na Balkanu. Iako je uvek živeo na selu, tada je bio primoran i da živi od sela. Krenulo se sa voćem, a od skora i sa ekološkim uzgojem ranog povrća.

Foto: Biljana Nenković
  • 503
  • 59
  • 0

Kad se "izmakne" takozvano stalno radno mesto, kakva su nekad bila u kragujevačkoj fabrici automobila Zastava, onda je teško prebroditi godine koje dolaze. Pogotovo, ako su one koje pripadaju poslednjoj dekadi prošlog veka. Milovan Đokić je to doživeo i posle 25 godina redovne plate našao se ponovo na početku.

Jedina olakšavajuća okolnost za njega je bila što živi u Jovanovcu, nadomak Kragujevca, i ima svoje imanje. Zato je odlučio da postane poljoprivrednik, jer kaže, nešto je morao da započne. Krenuo je sa voćem, a pre pet, šest godina napravio je i plastenike u kojima proizvodi rano povrće. Ono je kako tvrdi, neprskano i ekološko.

"Imam tri ćerke i petoro unučadi. Moja želja je bila da se svi oni zdravo hrane i da ne kupuju prskano povrće puno pesticida. Tako sam podigao jedan plastenik, a sada ih imam tri od 22 metra. A kako mi proizvodnja lepo i lako ide, odlučio sam da višak prodajem na pijaci u Kragujevcu. Na tezgi se nalazi upravo to neprskano rano povrće. Dakle, ono što jedu moja deca, to prodajem i mušterijama", kaže Milovan Đokić.

Mladi luk će biti spreman za manj od 20 dana

Jedine mere - motikanje i plevljenje

U plastenicima Milovan gaji salatu, peršun, mladi luk, rotkvice, grašak, spanać, blitvu. Spanać, rotkvice i salata već su stigli za branje, mladog luka će biti za oko 20 dana, a na pet ari uzgaja i grašak. Sa te parcele on godišnje ubere od 500 do 600 kilograma ekološkog graška. Jedine mere koje primenjuje su motika ili ručno plevljenje od korova.

"Koristim isključivo stajsko đubrivo. Ne dodajem veštačka đubriva, niti bilo kakva sredstva za prskanje. Pravim sam od koprive preparat i tako štitim zasade od insekata i bolesti. Poznato je da je kopriva odličan zaštitnik. Moja salata možda nije kao sa fotografija, ali je zdrava. I bez prskanja proizvedem od 2.000 do 3.000 komada. Recimo, u sezoni imam preko 1.000 kilograma spanaća. Njemu ove godine nije loša cena, od 100 do 120 dinara. Od proizvodnje ranog povrća, na način kako ja to radim, ne može baš da se živi, ali je odličan dodatak budžetu. Bonus je što imate ličnu satisfakciju da prodajete kvalitetnu robu i svoju porodicu zdravo hranite", dodaje Đokić.

Povrće u prepolovljenim vodovodnim cevima

U planu proširivanje proizvodnje

On namerava da proširi plasteničku proizvodnju. Za sada mu to uspeva, tako što napravio nekoliko nivoa, pa u prepolovljenim vodovodnim cevima gaji rotkvice i salatu. Sproveo je i sistem za zalivanje kap po kap. Voleo bi da ima i grejanje u plastenicima, za koje sada nema finansijskih mogućnosti. I pored toga, oslanjajući se na blage zime, uspe da do kraja januara na tezgi već ima rano povrće. Za ekološki način proizvodnje odlučio se zbog svoje porodice i potomaka. Višak istog kvaliteta dobijaju mušterije i to je, kaže, njegova najveća satisfakcija:

"Ne bih mogao da prodajem ljudima nešto što nije zdravo. Zarada bi možda bila i bolja kada bi više bio promovisan zdraviji način ishrane i insistiranje na povrću bez pesticida. Tada bi i drugi proizvođači videli šansu u tome".

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Ekološka hrana Eko hrana Zdrava hrana Povrće Plastenik Milovan Đokić Jovanovac Kragujevac


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.