Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarni budžet
  • 25.01.2019. 08:00

34 miliona dinara za poljoprivrednike u Inđiji

Za pomoć poljoprivrednicima u Inđiji ove godine izdvojeno je 34 miliona dinara.To je jedan od pet najvećih budžeta u Vojvodini.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 164
  • 6
  • 0

Opština Inđija će i ove godine kroz program mera poljoprivrede i ruralnog razvoja izdvojiti značajna sredstva za podršku lokalnim poljoprivrednicima. Program mera sprovešće Agencija za ruralni razvoj opštine Inđija, a ove godine planiran je budžet koji iznosi 34 miliona dinara. Poljoprivrednici u toj sremskoj opštini i ove godine mogu računati na iste mere kao i u 2018. poručuju iz Agencije za ruralni razvoj.

"Agencija za ruralni razvoj izdvojiće sredstva za regres za reproduktivni materijal (veštačko osemenjavanje), investicije u fizička sredstva (priključna mehanizacija) i osiguranje. Biće uvedene i nove mere, koje se odnose na uređenje nekategorisanih atarskih puteva, razvoj informacione-komunikacione infrastrukture i posetu sajmovima", kaže Ivana Pejović Ševrt, direktorica Agencije za ruralni razvoj u Opštini Inđija.

Dodala je da će pravo da konkurišu imati fizička i pravna lica sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom u aktivnom statusu. Po dobijanju pozitivnog mišljenja na Program od strane Ministarstva poljoprivrede, Opština Inđija raspisaće konkurse i javne pozive u skladu sa Programom mera poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ivana
Ivana Pejović Ševrt

Jedan od pet najvećih budžeta u AP Vojvodini

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak podsetio je da se agrarni budžet svake godine znatno povećava, jer je cilj lokalne samouprave da omogući konstantan razvoj lokalne poljoprivrede.

"Ponosni smo na budžet za poljoprivredu, koji je i prošle godine bio jedan od pet najvećih u AP Vojvodini. I ove godine smo podigli iznos agrarnog budžeta, a gledajući u odnosu na broj stanovnika u našoj opštini, u samom vrhu je u Vojvodini, ako izuzmemo velike gradove", poručio je Gak.

Plan detaljne regulacije podsistema za navodnjavanje

Da će poljoprivrednicima u inđijskoj opštini biti bolje, potkrepljuje i podatak da je  Skupština Opštine Inđija na sednici održanoj 10. decembra 2018. godine donela Plan detaljne regulacije podsistema za navodnjavanje "Stari Slankamen" i "Novi Slankamen" u opštini Inđija. Planom se predlaže rešenje kojim će se obezbediti navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, čime bi se obezbedilo povećanje prinosa poljoprivrednih useva na površinama poljoprivrednog zemljišta ugroženog sušom. Predviđa se da će se najveći deo sistema izgraditi primenom veštačke kiše kao načina za navodnjavanje, dok će se za voćnjake i vinograde primenjivati navodnjavanje kapanjem.

Kakva će biti setvena struktura ove godine?

U iščekivanju novih konkursa, poljoprivrednici i u ovoj sremskoj opštini već razmišljaju o setvenoj strukturi za ovu godinu. Strahuju za pšenicu, a pošto je najveći deo inđijske opštine pokriven zasadima voća, nadaju se dobroj godini za ove vrste. Pored već standardnih ratarskih biljnih vrsta kao što su kukuruz soja, poljoprivrednici u tom kraju Srema zasejaće i šećernu repu, uljanu repicu, a značajne površine biće i pod duvanom.


Tagovi

Inđija Budžet 2019 Poljoprivreda Ivana Pejović Ševrt Vladimir Gak


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".